2938: Åtstramningen i Polen

Av | februari 5, 2020

Piotr Bernatowicz, the director of the CCA in Warsaw. Photo: Danuta Matloch

Konstpolitiken i Polen är betänklig. Uppenbarligen önskar regimen avvisa samtidskonst som man anser olämplig.  Ett exempel är Piotr Bernatowicz, som har utsetts till ledare av Ujazdowski Castle Center for Contemporary Art in Warsaw (CCA), har begränsade erfarenheter i branschen och dessutom åsikter som kan få vem som helst förundrad. Hans arbetsprogram är att visa konstnärer som är impopulära i konstvärlden. I och för sig en tankeväckande idé men jag anar att det inte kommer att sluta väl.

Lite intressant är det trots allt. Är det verkligen möjligt att bryta sig ut ur samtidens konstvärld med dess dominerande position? Ingen har lyckats med något sådant med mindre än att det har rört sig om obevekliga diktaturer. Även om Polen har fått åtstramningar blir det svårt för regimen att bortse från att man kommer att isolera sig och dra på sig en våldsam kritik. (artnet)


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

GRATIS. Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *