Annegret Kramp-Karrenbauer avgår som partiledare för tyska CDU under våren

Av | februari 10, 2020

Annegret Kramp-Karrenbauer eller som hon oftast kallas AKK kommer under våren att avgå som partiledare för CDU och med det inte ställa upp i valet som förbundskanslerkandidat. Hon tillträdde som partiledare 2018 då Angela Merkel trädde tillbaka från partiledarposten. AKK spåddes efter valet av henne en lysande karriär och enligt alla var hon handplockad av förbundskansler Merkel och blev då också kronprinsessan som skulle ta upp arvet efter Merkel.

Men nu har allt rasat samman, efter lokalvalet i delstaten Thüringen där AFD gick starkt fram i valet och efter att de kuppade omröstningen och därmed agerade kungamakare i valet om regeringschef för delstaten där de tillsammans med CDU röstade för FDP:s kandidat så sade Angela Merkel att det var oförlåtligt av delstatens CDU-parti och att onsdagen var ”en dålig dag för demokratin”.

Därefter så ska AKK ha fått resa till Thüringen för att få de lokala CDU-partiet att dra tillbaka sitt stöd för FDP:s kandidat Thomas Kemmerich. Men när de vägrade göra som Merkel och AKK ville och när då CDU:s toppnamn i delstaten Mike Mohring försvarar beslutet i ett Facebook-inlägg och menar att han inte kan ställas till svars för vem ett annat parti röstar på då brast det för AKK och nog också för Merkel, då tog hon nog bort sin skyddande hand från AKK och hon fick falla.

Men detta är nog inte hela sanningen för AKK:s väljarstöd blivit allt mindre sedan hon valdes och hon kanske insåg att det inte går att efterträda Kejsarinnan Merkel som nog har fått sitta allt för länge på den posten utan att utmanats om makten trots att hon fört landet närmare “avgrunden” (om jag citerar en vän). För hon är inte så omtyckt i Tyskland som svenska medier vill framhålla henne som. I stora kretsar anses hon ha förrått landet när hon släppte in alla migranter.

Så nu återstår det att se vilken som får arbetet som ledare för CSU. Vilken kommer få ta över efter AKK?
För denna person kommer att få överta samma bekymmer som AKK hade med att den förre CDU-ledaren sittande över sig som en hök fram tills hon avgår som förbundskansler till valet 2021.
Det arbetet kan inte vara något speciellt roligt jobb, speciellt om det är en person som Merkel inte tycker passa på positionen. Och
då med ett parti som är så delat som CDU är. Det är ingen avundsvärd plats att trakta efter enligt mig.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/merkels-eftertradare-kandiderar-inte-till-forbundskansler?fbclid=IwAR2X75vpxgvrng0l1Az9pvpqykuVw5yja2qQfQFqHcYSCg7cDK1SFZSRKQI

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *