Tino Sanandaji: Fruktansvärd läsning om hur det så kallade Moraliska Stormakten behandlar sina äldre

Av | februari 11, 2020

Berättelsen är om en 94-årig hjärtsjuk kvinna som först utsätts för ett av de försök till åldringsbrott nere i Skåne vi kunnat läsa om, och sen får hjärtinfarkt, kanske eller kanske inte relaterad.

Lasarettets besked är att det saknar plats (för henne) att bli inlagd över natten. De alternativ som erbjuds är att åka två timmar i en skakig sjuktransport till ett privat sjukhus, åka hem och komma tillbaks nästa dag eller ”avstå vård”!

Dottern förklarar: ”Vi pratade med enhetschefen som tyckte det var ett fint erbjudande vi fick med en plats i Simrishamn, för det var ett privat sjukhus, där mamma kunde ligga i lugn och ro utan att riskera att bli hemskickad. Eftersom det var en privat entreprenör…

Mamma blev väldigt upprörd och ville att vi skulle skriva en insändare. Hon blev ledsen också, hon förstod väl inte den prioriteringen. Läkaren sa ju att hon blev nedprioriterad på grund av sin ålder. Det ju ont i mig. Mamma har ju arbetat i hela sitt liv och alltid betalat skatt. Hon har aldrig legat samhället till last, egentligen aldrig vart sjuk. Nu när hon i livets slutskede verkligen behöver vård förnekas hon den vård hon har rätt till…

Jag funderar ju på om åldringsbrottet mamma var utsatt för, var det det som utlöste hjärtinfarkten? När vi då kommer till akuten inte får nån vård där. Den uteblivna vården där, ledde den fram till att mamma blev så kraftigt försämrad, att hon faktiskt idag är avliden.”

Många är medbrottslingar till detta. Dels de vårdbyråkrater som på basis av moderna flumteorier bidragit till vårdkrisen genom att skära sängplatser till minimum. När sjukhus nu inte ens har kapacitet för normal vård, hur många måste då skickas hem att dö om Sverige drabbas av en oväntad virusepidemi? Eller avgörs överlevnadschans om man råkar bo nära en privat sjukhus?

Också medskyldiga är de som spridit en överdrivet bild av äldre som börda bakom välfärdens underskott, vilket i motiverar detta hjärtlösa snålhet och vårdransonering som sker i smyg men högst medvetet.

Till sist bör folk för sitt eget skull sluta gå på populistisk försköning, såsom vilseledande index om att svensk vård pinsam är bäst i världen. Dessa mått beaktar ofta inte problemet att många idag helt enkelt förvägras vård när de kunde räddats, en skandal som håller på att normaliseras.

Tino Sanandaji på facebook


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

3 reaktion på “Tino Sanandaji: Fruktansvärd läsning om hur det så kallade Moraliska Stormakten behandlar sina äldre

 1. Hans J

  Jag jobbade i Oslo 2018 vid Akkesbryga , jag är född -72.
  En dag fick jag känningar i hjärttrakten och meddelade min Bas.

  20 min senare låg jag i ambulans.

  På akuten i Oslo var det säkert 8 personer som kopplade upp mig och kollade status.

  Antagligen sträckte jag en muskel i hjärtområdet.

  Jag åkte till bracke-riggen på kvällen.

  Heder till Norsk Sjukvård!

  Svara
 2. Hans J

  Jag kan inte ens föreställa mig vad den stackars 94-åriga mamman/mormor och förebild måste ha lidit!

  Tack för att ni Lyfter viktig information.

  God Bless her!

  Svara
 3. Joakim Svedlund

  Jag kan inte som svensk medborgare rösta på politiker som pratar om människors lika värde och sen behandlar människor som boskap. Dom utger sig för att vara Jordens salt men är Jordens ättika!

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *