SAS vill inte ha skandinaviska kunder?

Av | februari 12, 2020

SAS har tydligen bestämt åt hela Skandinavien att inget är skandinaviskt eller ens existerar.

Det var utomordentligt korkat och man undrar ju vem som är ansvarig för den tolkningen. Nonsen och snömos är vad det är men vi känner igen från andra typer av uttalanden.

Vissa politiker har hävdat detsamma om svensk kontext. Det finns inget svenskt eller någon svensk kultur. Det är andra vanors och kulturer vi formats av. Det är i de sammanhangen den retoriska frågan ställs: Vad är egentligen svenskt, eller som i SAS utspel, vad är egentligen skandinaviskt?

Och som vanligt används köttbullar, demokrati och midsommarstång, som referensramar. De är ju inte typiskt svenskt eller skandinaviskt. Det är importerade från andra länder. Förvisso men de ingår i svensk/skandinavisk kultur som i sin tur skapat gemenskap och omistliga värden kopplade till vår kultur och värderingar.

Reklamfilmer kommer och går, och idiotiska reklammakare som inget förstår, likaså. De kommer fortsätta försöka pådyvla att det inte finns något skandinavsikt eller ens svenska traditioner i jakten på fler resenärer.

Den brittiske filosofen Roger Scruton har uppfunnit ordet ”oikofobi” för att beskriva ett välkänt fenomen, detta att hela tiden kritiskt granska och nedvärdera det egna, ofta i tron att man kommer nå något större.

Om man som SAS hävdar att det inte finns något skandinaviskt måste man också kunna visa motsatsen. Att det exempelvis inte finns några andra kulturer som reser utan att alla ser sig själva och förstår sin egen kultur som en allomfattande kulturell erfarenhet. Det går ju förstås inte. Det är just därför SAS tog bort sin reklamfilm efter omfattande kritik.

Men det ursäktar inte SAS. De vill försöka tjäna sig en extra hacka genom att exkludera det egna för kunna inkludera alla. Det är dock intressant att SAS så aningslöst ger sig på det skandinaviska. Hänger de inte med i debatten alls, eller har de, liksom många politiker “influerats” av påståenden om att det inte finns någon svensk eller skandinavisk kultur?

Filmen ser ni här


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *