Tino Sanandaji om SAS reklamfilm: Svenska vänstern försäkrar varandra att deras land bara gett världen urbarbariet

Av | februari 12, 2020

Media har idag svårt att förstå den negativa reaktionen mot SAS. DN kopplar kritiken till nazister, medan Aftonbladet tror på en Rysk konspiration: ”Så kapades SAS nya film av en trollarmé”.

Det är dock lätt att förstå varför historiekunniga reagerar mer negativ än DN-läsare som inte är bildade nog att själv märka att filmen innehåller faktafel och har en falsk central premiss om Skandinaviens avsaknad av egna innovationer.

SAS påstår att köttbullar kommer från Turkiet, en fånig vandringsskröna baserad på kåldolmar. Filmen visar turbiner utan att tala om att Danmark var först i världen med havsbaserad vindkraftverk.Vi ser en pappa och får höra att Schweiz gav oss föräldraledighet, trots att de bara gav mammor ledigt. Det var ett annat land som uppfann pappaledighet: “Sweden was the first country in the world to introduce paid parental leave also to fathers in 1974”

Framförallt slirar filmen genom att låta bli att nämna riktiga uppfinningar och i stället prata som sånt ingen tror är skandinavisk som cykeln. Tvärtom är Skandinavien en av världens mest innovativa regioner, vilket det räcker med ett titt på upptäcktland för elementarpartiklar att fatta.

Därför mäter stora delar av mänskligheten temperatur med Celsius, klassificerar biologin med linneansk taxonomi och utgår från kvantfysik för att försöka förstå universum.

Alla fattar inte ironin att påstå att Skandinavien inte kommit på en onsdag (sic) och skriva om trollarméer (sic). Dessa politisk korrekta journalister känner inte till att Sverige var först i världen 1766 med grundlagsfäst pressfrihet, eller att Danmark 1844 uppfann folkhögskolan de kanske själva studerat på.

Andra låtsas brinna för värdegrunden men känner inte till att Sverige var först med att förbjuda barnaga 1979, Norge först med promillekontroll i trafiken 1936, gav världens sitt första miljöminister 1972 och första anti-gay diskrimineringslag mot 1993, eller att Danmark blev världens första demokrati med en kvinnlig minister 1924, först med en miljölag 1973, först att tillåta samsexpartnerskap 1989 och först med att förbjuda slavhandeln 1792.

I USA vet vissa av Bernibros att Sverige var först med allmän pensionsförsäkring 1911, medan svenska vänstern försäkrar varandra att deras land bara gett världen urbarbariet.

Jag saknar utrymme för kulturella bidrag, det räcker att nämnda att de isländska sagorna är världslitteraturens utan jämförelse största och mest imponerande samling om vanligt folk före moderniteten.

Men visst, förutom allemansrätt, ombudsman, kullager, pacemakern, dynamit, ångturbin, skiftnyckel, rullatorn, banksedlar, befolkningsregister, separatorn, lättcement, trepunktsbälte, gasturbin, sprayflaska, säkerhetständsticka, nikotintuggummi, solsten, långbåt, blixlås, headset, osthyvel, elbörs, indexkort, Lego, Skype, IKEA & Spotify, what have the Scandinavians ever given us?

Tino Sanandaji på Facebook 


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *