2945: Engagerande processverk

Av | februari 13, 2020

När konsten inte har något särskilt att erbjuda får det duga med ett simulakrum. Ingen kan ha undgått SAS reklamfilm. För övrig dök den redan igår upp bland kommentarerna. Och idag har det gått lös på allvar. Eftersom filmen talar om brist på skandinavisk egenart och anspelar på mångkultur är den enkla tolkningen att det rör sig om att flygbolaget vill visa upp en korrekt värdegrund. Givetvis resulterar detta i de vanliga sammanstötningarna mellan höger och vänster. Ett otal sådana artiklar och inlägg har producerats (Expressen). Nazister, troll och ryssar med vidhängande rasismanklagelse har antytts ligga bakom klagomålen (Aftonbladet). En annan möjlighet är att det handlar om den nya lågprissatsningen som kommer att slå emot de nuvarande piloterna. Som det också sägs kan detta vara ett naivt misslyckande. En kreativ tolkning ser kampanjen i dess förveckling som en lyckad reklamkupp som skall ta bort tanken på flygskam (SvT).

Så frågan är om det finns en medveten strategi i detta processverk. Jag har svårt att tro det och dessutom svårt att tänka mig att tillställningen är gynnsam för SAS. Hur som helst gränsar det till ett konstverk utan någon egentlig upphovsman, något som inte är nödvändigt. Reklamfirman som har gjort videon står bara för inspelet.

Så fick alla någon benbit att gnaga på.


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *