Kulturvänstern rycker ut i SAS försvar men får mothugg av PR-experten Peter Karaszi

Av | februari 13, 2020

Föga förvånande så ryckte kulturvänstern ut i försvar mot alla dem som tyckte att SAS reklamfilm var att håna skandinaverna. Där var de som menade att denna ganska gulliga meningslösa reklamfilmen inte var något farlig alls och att den bara visar att om man är ute och reser tar man hem intryck till de skandinaviska länderna. På Expressens kultursida var det Karin Olsson som menade att det var fel av SAS att låta snöflingorna bestämma. Och en av de värsta av dessa snöflingor var Sverigedemokraten Richard Jomshof som hade haft mage att skriva på Facebook att han alltid försökt flyga med SAS, men aldrig mer. Det är ett löfte.

När sen Karin Olsson fortsätter sen med att det inte förvånade henne att även denna smågrej piskades upp till en folkstorm på sociala medier med hjälp av utländska påverkanskampanjer. Och hon kan inte förstå att några tusen personer som inte har något bättre för sig än att klaga kan få bestämma hur SAS marknadsför sig. Inte heller Aftonbladets Karin Pettersson på deras kultursida skräder på orden i sin kritik över hur populisthögern fått deras åsiktskorridor att bestämma över vilket reklam som SAS vill ha och hon förfasas över att ”järnrörsmannen” Erik Almqvist startat upp en Facebookgrupp som uppmanar till att bojkotta SAS på det som hon menar är det klassiska sättet av nätdrev via ryska ”trollfabriker”.

Jag vet inte om man ska skratta eller gråta åt dessa personer inom kulturvänstern. För enligt dem så är alla som kritiserat reklamfilmen inget värda, de är högerextrema och styrda av ryska ”trollfabriker”. Där är dock en som har förståelse för kritiken och det är PR-experten Peter Karaszi som skriver på Expressen debatt skriver att denna reklamfilmen är det största magplasket han sett under sina nästan 40 år inom reklambranschen.
Han frågade sig när han såg filmen om de inte hade någon target group utanför Hornstull som de kunde testa filmen på?
För som filmen blev så är det en ren anti-reklam för Skandinavien.

Han skriver också att filmen är riktigt dålig, den är pompös, högfärdig och nedlåtande. Han menar också att den har tagit plats långt ut på GAL-flanken på den politiska skalan. Och det är naturligtvis något som kunderna ser och som de ogillar. Han fortsätter sen med att säga att all reklamfilm är till för att påverka tittarna, och att stärka varumärket. Men det går inte att göra genom att skriva kunderna på näsan. Peter Karaszi menar nu att denna reklamfilm har skadat varumärket SAS allvarligt, men det verkar inte som ledningen i SAS förstår detta. De lever i sin bubbla och verkar inte förstå eller så bryr sig om dem som är utanför denna.

Peter Karaszi menar att den som kommunicerar ett budskap behöver inte instämma med detta eller med dem målgrupp det är riktat till, men du måste känna målgruppen och det har de i denna filmen missat totalt. Istället så fördömer de dem som kritiserar reklamen och menar att de inte sett filmen i sin helhet, att de inte förstått innehållet i filmen. De menar att det var en ”koordinerad attack” och att reklamfilmen blivit kidnappad av ”mörka krafter”. Nu senast idag satt en representant från SAS i SVT:s morgonprogram och försvarade filmen. Denna kvinna kunde inte förstå kritiken och hon fortsatte att yra om att det bara var ”mörka krafter” från extremhögern som kritiserat den.

Hon meddelade också att SAS återlanserat reklamen då de inte ska ge sig för dessa krafter.
Man kan nu fråga sig om ledningen på SAS är hjärndöda, eller om de medvetet vill förstöra det 70-åriga varumärket SAS?
Jag frågar mig hur länge ägarna kan tillåta en sådan bolagsledning få sitta kvar innan de sätter ner foten och sparkar dem?
För vad jag kan tänka mig så kommer den dagen nog ganska snabbt om deras kunder börjar att bojkotta dem och att de förlorar kunder till andra flygbolag. För SAS är inte ensamma i flygbranschen och kunderna är inte bundna, de går dit de känner sig välkomna. Det är något som de inte längre kan känna sig hos SAS, inte om de är skandinaver i alla fall.

https://www.expressen.se/kultur/karin-olsson/sas-borde-inte-lata-snoflingorna-bestamma/
https://www.aftonbladet.se/a/AdmLqE
https://www.expressen.se/debatt/kulturkrig-orsaken-till-sas-historiska-magplask/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *