Lövin svar på Riksrevisionens kritik över bonus malus-systemet

| 14 februari, 2020

Gunilla Rasmusson skrev under gårdagen på Facebook om det så kritiserade Riksrevisionen regeringens klimatregler för bilar, de menar i sin rapport att det gynnar bara tjänstebilförare och människor i storstäderna och inte i samma utsträckning till privatbilister på landsbygden. I Riksrevisionens rapport som kom under torsdagen så visar den att hela 84 procent av bonusen har gått till tre ställen, det är Stockholm, Göteborg och Malmö. Förutom det så visar Riksrevisionens beräkningar att staten ger 40 procent mer i stöd till förmånsbilar (tjänstebilar) än till privatägda bilar.

Cecilia Kellberg säger: ”Det finns inget som pekar på att det skulle vara effektivt för klimatet att gynna en speciell grupp bilköpare på det sättet som det har blivit. Vi tycker att regeringen ska se över behovet av nedsättning av förmånsvärdet för miljöbilar.”
På detta har Isabella Lövin svarat: ”Det är alltid så att det är några börjar en omställning. Men det här kommer att bli något som kommer att gynna hela landet.
När då Lövin får frågan om hon är nöjd med att bonuspengarna går till direktörer i Stockholm så svarar hon: ”Jag tror inte att Riksrevisionen har kunnat identifiera att det är just direktörer i Stockholm som bonusarna går.”

Så Lövin litar alltså inte på Riksrevisionen och att de har koll på uppgifterna?
Hon menar alltså att hon har bättre koll?
Men har hon sen koll på var bilarna efter att bonus malus-premien betalats ut tar vägen?
För enligt uppgifter från bilregistret så försvinner en stor del av de begagnade miljöklassade bilarna från Sverige efter några år. De säljs alltså på den utländska marknaden, men utan att bonusen betalas tillbaka till staten. Så vi svenska skattebetalare betalar för att ett fåtal ska kunna tjäna massor med pengar på att sälja sina bilar utomlands. Totalt har subventionerna kostat skattebetalarna 13 miljarder kronor sedan 2006.

Men under den tiden har där bara kommit ut ett fåtal av de miljöklassade bilarna på begagnatmarknaden i Sverige. De andra har lagligen exporterats med stöd från oss andra.
Så frågan är om denna bonus malus någon sin kommer att gynna oss låg och medelinkomsttagare på landsbygden, eller det som vanligt ska hamna i de redan välbeställdas fickor?
Jag är dock inte ett dugg förvånad över detta då det parti som tagit fram förslaget är Miljöpartiet, ett parti sån sedan många år tillbaka menat att landsbygden borde avfolkas för miljöns skull. Att vi alla skulle flyttas till storstäder där vi kunde öka kollektivt för att rädda naturen.

https://svt.se/nyheter/inrikes/lovin-mp-om-kritiken-inte-bara-direktorer-i-stockholm-som-gynnas
https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/staten-borde-inte-projsa-for-bilar-som-saljs-till-utlandet/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *