Moderaterna lägger fram förslag om ungdomsbrottsligheten.

| 14 februari, 2020

Vid klockan 10 nu på fredagsmorgonen så presenterade Moderaterna en ny politik angående ungdomsbrotten. Den nya politiken innebär bland annat att ungdomsrabatten för personer över 18 år ska tas bort, fler särskilda ungdomshäkten och en utredning om straffmyndighetsåldern ska sänkas från dagens 15 år. Moderaterna vill också se att fler unga omhändertas enligt LVU, lagen om vård av unga, något som åklagare ska ha möjlighet att fatta beslut om omedelbart.
Och där säger Moderaternas rättspolitisk talesperson Johan Forssell: “Det kan vara vid den typ av brott vi sett de senaste dagarna, som rån.”

Dessutom så vill de nu se ett bättre samarbetet mellan socialtjänsten, polisen och andra myndigheter, föreslår därför att alla sekretesshinder ska undanröjas så att information om unga ska kunna delas. Det är något som nästan totalt fattas nu och som polisen har efterfrågat under lång tid. Det är skönt att höra nu att Moderaterna anammat lite av Sverigedemokraternas politik även i denna frågan, för det är på tiden att något händer när inte regeringen har förmåga att ta tag i denna fråga. När de hela tiden kommer med bortförklaringar varför denna utveckling har skett.

Regeringen däremot vill föga förvånande gå på motsatt håll, så sent som i torsdags lämnade de in en remiss till Lagrådet som syftar till att det ska bli svårare att häkta unga och till att minska isoleringen. De vill att barnperspektivet ska få större genomslag, vilket bland annat innebär att en misstänkt får vara häktad i längst sex månader och tre månader om personer är under 18 år.
I den remissen menar de också att häktade personer under 18 ska också ha rätt att vistas med personal eller någon annan i minst fyra timmar varje dag. Denna remiss kommer efter att FN:s kommitté mot tortyr och Europarådet har kritiserat Sverige för långa häktningstider och för omfattande användning av restriktioner för personer under 18 år.

Med denna remiss anser jag att det visar att regeringen lyssnar mer på vad FN och Europarådet tycker än vad det svenska folket tycker om dessa kriminella ungdomar.
Och jag frågar mig om den vägen regeringen nu vill gå rimmar med det de säger om att stoppa ungdomsbrottsligheten?
Som vanligt kommer det dubbla budskap från regeringens sida, å ena sidan vill de stoppa ungdomsbrottsligheten men de vill inte straffa dem.

Vad ger det för signaler till gängen som utför dessa brott?
Jo, enligt mig så säger det att de menar att det är fritt fram för dessa kriminella att göra vad de vill.

Nu frågar man sig vilka reaktioner Moderaternas förslag kommer att få av regeringspartierna och även av deras stödpartier?
För ett av regeringspartierna är ju mot skärpningar av regler för unga personer, de verkar vilja att de ska få löpa fritt och göra vad de vill för enligt dem är de inte fullt mentalt utvecklade i frågan om konsekvenstänkande. Men samma parti har kommit med ett förslag att ge 16-åringar rösträtt.
Man frågar sig om dessa 16-åringar kan göra en konsekvensanalys om vilket parti som ska få styra landet eller kommunen om de inte kan göra en konsekvensanalys när de begår ett brott?

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/moderaterna-foreslar-atgarder-mot-ungdomsbrottslighet?fbclid=IwAR3F6-n3rwKG0NZTDnBV64ToLt1yJ_hLE46zTPFormEZ8qiv2fJS49OO3QY
https://www.svtplay.se/video/25598892/nyheter-direkt/m-foreslar-atgarder-mot-ungdomsbrottslighet

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *