Maktkamp inom LO. Nytt rosornas krig på gång?

Av | februari 15, 2020

Inom LO är det nu en maktkamp, denna maktkamp handlar om vilken väg förbundet ska ta. Ska de fortsatt vara så nära anslutna till Socialdemokraterna eller ska de ta mer avstånd från partiet och sätta medlemmarnas intresse först?
Frågan är väl befogad då stödet för Socialdemokraterna från de LO-anslutna minskar allt mer samtidigt som allt fler visar sitt stöd för Sverigedemokraterna i förbundet. Så nu talas det i LO-förbunden om att när en ny ordförande för LO ska väljas måste denna tydligt markera ett avstånd till Socialdemokraterna.

Samtidigt oroas många inom LO för att Sverigedemokraterna kan utnyttja ett sådant avståndstagande.
En person med god insyn i förbundet säger att SD-väljarna nu är så många inom LO-förbunden att de skulle kunna ta över lokalavdelningar eller till och med hela förbund. Detta gör att stora skälvan nu råder inom LO och de vet nog inte var de ska göra, vilken väg de ska gå. För väljer de att fortsätta vara så förknippade med Socialdemokraterna som de nu är finns en risk att förbund som Kommunal och metall går ur LO. Det kan vara så att LO slutar att existera som samordnande förbund för de olika fackförbunden.

Samtidigt har ett nytt rosornas krig blossat upp mellan LO och Socialdemokraterna. En debattartikel som LO skrev i torsdags i Aftonbladet beskrivs av Ingvar Persson som en krigsförklaring av LO mot Socialdemokraterna. Han skriver att ett nytt rosornas krig håller på att blossa upp mot JÖK:en och att det nu är dags för Socialdemokraterna att förhandla om JÖK-avtalet. Att Socialdemokraterna till en början kan lägga LO:s lista på förhandlingsbordet. Han menar också att ” det är dags att inse att Sverige behöver en ny krisuppgörelse”.

Men då frågar man sig om vilka partier som skulle deltaga i denna krisuppgörelser Ingvar Persson vill ha?
Menar han att alla partier ska deltaga eller är det så att han menar att SD och Vänsterpartiet ska ställas utanför en sådan uppgörelse?
För om något har visat sig den senaste året i opinionen så är det inte så bra att ställa vissa partier utanför politiskt inflytande. Det har snarare visat sig att den uppgörelsen Socialdemokraterna bildade med Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet har varit ett fiasko.

Dessa partierna har knappt fått igenom något av sin politik och då borde det vara bättre enligt mig att Löfven avgick och utlyste omval så de svenska väljarna fått ge sitt svar på vilken politik de vill ha och vilka partier de vilja att styra Sverige. För ett sådant beslut hade nog varit minst lika bra som den krisuppgörelse som Ingvar Persson vill att Löfven ska sammankalla till. För då hade kanske Sverige fått ett minskat antal partier i riksdagen och med det ett land som inte styrs av ett extremistiskt parti.

https://omni.se/a/g7G3Ok
https://www.aftonbladet.se/a/EW9lna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *