Arabiska huvudspråket på förskolor

Av | februari 17, 2020

Stor språksegregation råder på förskolorna i centrala Ronneby. Ibland när det uppstår konflikter så kan det bli problem, det är väl kanske en utmaning, menar Monica Berggren. Segregationen beror på att nyanlända och anhöriginvandrare blir bosatta i vissa få områden i kommunen. Ingela Berg är förskolechef i Ronneby kommun.

Det är mer än sorgligt att huvudspråket inte är svenska och att förskolor löser språkbarriärerna genom att ta hjälp av dem som kan svenska någorlunda bra. 

Integration är en process som den enskilde har ett stort eget ansvar för. På vilket sätt kan individen bidra för att bli en del av samhället?  De flesta är nog ense om att det är viktigt att lära sig språket, att hitta ett arbete och att leva efter de lagar och regler som gäller. Men hur ska man kunna göra det om inte kan svenska?

En framgångsrik etablering i samhället innebär också att kunna känna tillhörighet i samhället och samhörighet med de människor man möter. Och att de människorna man möter faktiskt förstår vad man säger. 

Sedan borde vi rent allmänt ställa större vikt vid att alla ska lära sig svenska värderingar, den sorten värderingar som ligger grund för vårt samhället. Exempelvis synen på homosexuella. På abort. På jämställdhet. Det är inte bara tyckande i Sverige. Men det förutsätter förstås att man kan svenska språket. 

Sveriges Radio


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *