CORONAVIRUSET. Samir Taha: Med anledning av Sportlov och hemkommande sportlovsfirare från Norra Italien.

Av | februari 29, 2020

“På många platser i Stockholmsområdet pågår just nu diskussioner om hur man skall hantera hemkommande sportlovsresenärer från riskområden som tex norra Italien.

På Lidingö har vi säkerligen ett ansenligt antal som tillbringat en vecka i de Italienska alperna och nu börjar återvända hem. Gissningsvis är vi överrepresenterade på Lidingö i förhållande till invånarantal.

Från Lidingöstad har vi erhållit ett utskick som lite enkelt sammanfattat kan sägas tala om att man följer officiella förordningar från Smittskyddsinstitutet mfl. Samtidigt så slår man tydligt fast att friska barn som varit i riskområden inkl tex Kina SKALL gå till skolan. Myndigt förklarar man att skolplikten gäller på det klassiska myndighetssättet.

Skandia, Ericsson, Electrolux och en stor del av svenskt näringsliv ordnar så att deras anställda som varit i riskområden INTE skall komma in till jobbat. De skall alltså jobba hemma men ”uppmanas myndigt” att i alla fall skicka sin barn till Lidingös skolor.

Jag är verksam i fastighetsbranschen och om 2 v är det årlig fastighetsmässa i Cannes. Nu ställer Vasakronan, EY, Cushman & Wakefield samt större delen av de internationella investerarna in alla resor. Personals. Har globala reseförbud. Men i Sverige tar vi det med ro. Precis som vid Tsunamin…

Jag tycker kommunens utskick är olyckligt, och hade mycket hellre sett ett mer ansvarsfullt sätt att kommunicera. Ett sätt där man uppmanar folk att ta det säkra före det osäkra. Att uppmuntra folk att frivilligt stanna hemma om man varit i riskområden. Att inte skicka den snoriga eller hostiga ungen till skolan om man nyss är hemkommen från tex Italien eller Kina (märk väl att jag inte nu förespråkar någon karantän utan enbart ett mer ansvarstagande förhållningssätt från kommunen i sin kommunikation).

I fredags var det 15 smittade i Italien. Idag 827. Det går fort i hockey.

Det är inte de friska barnen som kommer att råka illa ut. Inte vi friska medelålders vuxna. Det är de barn och ungdomar med kroniska sjukdomar, nedsatt immunförsvar. Som går i skolan. Det är mor- och farföräldrar, friska såväl som någon med sjukdomsbesvär som är i riskzonen.

Staffanstorp och Vallentuna kommun agerar annorlunda. Näringslivet agerar annorlunda. Många andra länder agerar annorlunda. Men svenska tjänstemän vet väl bättre….

Men ännu så länge inget från de som styr på Lidingö.

Jag är själv med i Moderaterna och har uppmanat de som sitter i berörda nämnder och fullmäktige till att agera i frågan.

Som jag ser det har man inget att förlora. Om det inte blir något utbrott kommer ingen klandra någon för att man värnat Lidingöbornas hälsa. Om det blir någon form av utbrott så har i så fall Lidingö gjort vad man kunnat och mer än de flesta. En win-win helt enkelt ut ett spelteoretiskt perspektiv

Kom ihåg att det är INTE tjänstemännen som bestämmer. Det är de förtroendevalda som sitter i fullmäktige. De är VÅRA företrädare precis som alla vi som sitter i nämnderna.

Att Sverige som nation är osedvanligt naiva vet vi sedan länge. Vi har redan stabslägen på överfyllda akutmottagningar och sjukhus, hela regioner har uppvisat oförmåga att ens lagerhålla de nödvändiga sjukvårdsprodukterna. Det kan inte en kommunalpolitiker ta ansvar för, men i hur våra kommunala skolar skall agera är en sak som ligger inom möjlig påverkan.

Vad tycker ni? Better safe than sorry säger jag!

Jag gör detta inlägg för att se vad Ni på Lidingö tycker i frågan. Dela gärna detta. Dela era åsikter! Folk bryr sig om vad ni tycker. Moderaterna lyssnar på Lidingöborna!”

Samir Taha på facebook


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *