Tino Sanandaji: Turkiet kan aldrig egenmäktigt tvinga på EU en flyktingkris

Av | mars 1, 2020

Migranter flydde undan tårgasgranater i turkiska Pazarkule, vid gränsen mot Grekland, på lördagen. Bild: AFP / Lehtikuva

Här är seriös rapportering om Turkiets försök att skapa kaoz av en riktig journalist, givetvis inte i pressen utan gratis (här) på Facebook.

Turkiet kan aldrig egenmäktigt tvinga på EU en flyktingkris, det går bara när Europa saknar politisk vilja att reglera invandring. Skillnaden nu mot 2015 är att Grekland, Bulgarien och Norra Makedonien hittintills skyddat sina gränser.

Om de håller fast kommer Sverige inte behöva “ta ansvar” för en ny lönsam kompetensregn av “Syriska” flyktingar som “flyr sina liv”, men av oklara skäl pratar afghanska och bor i Iran.

Tidningsveteran Christian Palme förklarar:

“Jag har läst grekisk, serbisk och bulgarisk press nu på morgonen (lätt med Google Translate). I Bulgarien är allt lugnt och försvarsministern pekar särskilt på betydelsen av deras gränsstaket mot Turkiet (ping Donald). I serbisk press är det en ickenyhet, så de är uppenbarligen inte utsatta.

Värre vid gränsen mellan Grekland och Turkiet i Evros, den östra delen av Makedonien. Den är omkring 200 km lång och är huvudsakligen en flodgräns (floden Maritsa/Evros). Det finns två gränsövergångar som är under hårt tryck från migranter. Enligt grekisk press (Kathimerini och Ta Nea) har ett obetydligt fåtal (ca 70) lyckats ta sig in i Grekland och har gripits. De är inte syrier och kommer inte från Idlib som ligger 6-700 km därifrån. Enligt de grekiska tidningarna är flertalet av migranterna vid gränsen unga män (inte familjer) från Pakistan, Iran, Marocko, Afghanistan och Afrika. Grekerna skjuter tydligen tårgas mot migranterna och den militära närvaron är stor. Greklands FM och UM försäkrar med eftertryck att gränsen håller. En faktor i sammanhanget är väl att Grekland alltid har haft hård koll på denna gräns.

Det hela verkar mest som en cynisk turkisk demonstration mot EU. De har bussat ett stort antal migranter, 10000 nämns (dock inte syrier), från Istanbulregionen (150-200 km bort) till gränsen och uppmanat dem att försöka ta sig igenom. Men än så länge håller gränsen.”

Tino Sanandaji på Facebook 


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *