Fattigpensionären Elisabet har 91 kronor över till nöjen. Läs hennes egna ord om livet som fattigpensionär.

ELISABET, FATTIGPENSIONÄR. Varje månad kämpar Elisabet Fyhr för att få privatekonomin att gå runt.
Foto: PRIVAT

ELISABETS EGNA ORD OM LIVET SOM FATTIGPENSIONÄR:

Så här skriver Elisabet själv om sin ekonomi som fattigpensionär. Hur hon tacklar den och hur inkomster och utgifter fördelas. Och inte riktigt räcker till.

En betraktelse i kraft av mitt något tvivelaktiga ämbete som fattigpensionär i Sverige.

Dags för den månatliga utbetalningen från välfärdslandet Sverige i nådens år 2020. Efter dryga 35 års arbete i låglönegrupper inom barnomsorg och vård och tillika fyrabarnsmor och fostrare. Den 18 februari slår jag klackarna i taket och traskar glatt de fem och en halv kilometrarna till affären för att inhandla det absolut nödvändigaste. Och unnar mig för en gångs skull lite lyx. Jag frossar i gårdagens semla till halva priset.

Väl hemkommen igen, mätt och belåten efter min semmelfest, planerar jag min ekonomiska vardag fram till nästa månads pensionsutbetalning.

Min totala pension uppgår nu till 11 030 kronor per månad. Detta belopp innefattar då ett bostadstillägg på 1 115 kronor som jag efter underdånigt skrapande med foten och ivrigt tummande på min slitna Agria-keps ödmjukt tiggt till mig från den allsmäktiga Pensionsmyndigheten. Hm, jag fick ju vänta på detta i dryga 4 månader, det kallas handläggningstid. Under tiden jag väntade fick jag ju klara mig bäst jag kunde.

Jag har 30 kronor över att slå runt för. Efter lyxen med semlan i praktiken 15 kronor. Det räcker till en förpackning gula ärtor. Pannkakorna få anstå tills jag har råd att köpa ägg.

Allt annat då, som jag inte lagt in bland utgifterna, men som droppar in med jämna och ojämna mellanrum.

Ja, hygienartiklar till exempel, finns inräknat i de där 2 000 kronorna under posten ”Mat”.

Likaså rengöringsartiklar – det är såpa och billigaste tvättmedel. Sköljmedel tillverkar jag själv med ättika och lite aroma-olja. 

När jag handlar så räknar jag i huvudet och försöker begränsa mig till 500 kronor vecka. Så är det.

Medicin har jag ingen. Och läkare skyr jag som pesten. Jag hoppas jag slipper dem på länge än.

Vad gäller mitt banklån så är 2 917 kronor amortering och 859 kronor ränta.

Jag har en räntesats på 5,2 procent. Det är ett låst annuitetslån som nog är knepigt och dyrt att bryta upp. Har faktiskt inte frågat banken. Det känns minst sagt skämmigt. Så jag biter ihop.

Jag borde få högre bostadstillägg, men eftersom jag tog ut all min intjänade tjänstepension, 30 000 kronor före skatt, på ett bräde i höstas räknas det in i underlaget för bostadstillägget det närmaste året. Sedan får jag söka på nytt.

Bensin tankar jag när jag kan avsätta några hundra för det. Och sedan får jag hushålla med den så gott det går. Jag tankade 18 liter sist och det kostade då 309 kronor. Så kommer ju skatt och besiktning till, men det blir inte förrän till sommaren. Då får jag dra ner på maten.

Några tandläkarkostnader har jag inte för tillfället. Ska jag göra mitt årliga besök så sker det också på bekostnad av matkontot. Och så ber jag att få betala av under ett par månader.

Elisabet Fyhr


EN MÅNAD FÖR ELISABET

Pension:  11 894 kr före skatt

Skatt: 1 919 kr

Bostadstillägg: 1 115 kr

Att leva för: 11 090 kr

Hyra: 4 700 kr, inkl el, värme bredband

Mat: 2 000 kronor

Försäkringar: 400 kronor

Telefon: 199 kronor

Gammalt banklån: 3 700 kronor

Totala kostnader: 10 999 kronor

Kvar till nöjen: 91 kronor

Källa: Expressen


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 

En reaktion på “Fattigpensionären Elisabet har 91 kronor över till nöjen. Läs hennes egna ord om livet som fattigpensionär.

  1. Patrik Axelson

    Jag minns när statsminister Göran Persson efter pensionöverenskommelsen ställde sig framför tv-kameran och fryntligt meddelade att det är nog många som kommer besvikna på sin låga pension i framtiden. Alltså, det är meningen att den skall vara så låg, man visste.
    Beträffande bostadsbidraget tar staten ut så mycket avgifter och skatt i samband med byggprojcessen som skall betalas av den slutliga konsumenten med skattade pengar att ekvationen inte går ihop. Staten betalar tillbaks lite skatt och kallar detta bidrag som du får ansöka om.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *