Börserna backar i coronavirusets kölvatten

Av | mars 16, 2020

I Coronavirusets kölvatten så faller nu börsen, förra veckans börsfall var det största på världens börser sen finanskrisen 2008. Och oron har inte lagt sig över veckohelgen utan snarare eskalerat än mer trots att USA:s centralbank på söndagskvällen sänkte styrräntan till 0–0,25 procent och lovade massiva tillgångsköp på 700 miljarder dollar. Men det har inte hjälpt lugna marknaden på Stockholmsbörsen som efter mindre än en timmes handel backat 7,6 procent. Detta börsfall innebär att 30 procent av börsvärdet är utraderat sedan toppen i februari.
Och nu säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet: “Investerarna famlar i mörkret. Det är en mardröm.”

Sean George, hedgefonsförvaltare säger om de massiva åtgärderna som USA:s centralbank nu gjort: “Om inte det här får marknaden att stå emot, ja då står vi inför mörka dagar.”
Och om man tittar på förhandeln på Wall Street i New York så pekar den på en ännu tyngre öppning i eftermiddag svensk tid. De amerikanska börsterminerna har under morgonen nått ”limit down” (förhandelns maxfall på fem procent). Så börsoron fortsätter världen över. Även om börserna i Shanghai och Tokyo inte föll så kraftigt som Stockholmsbörsen fallit så stannade de på ett par procents nergång vardera.

Så de som trodde att Stockholmsbörsen skulle följa New York-börsens “hausse” i fredags då Dow Jones nästan steg med 10 procent har blivit djupt besvikna. För räntesänkning på 100 punkter och stödpaketet på 700 miljarder kronor som nu Fed iscensatte hade precis motsatt effekt, den skapade panik precis som den förra oväntade räntesänkningen gjorde. Och Frida Bratt menar nu att alla sparare måste vara beredd på att marknaderna kommer att bjuda på stor osäkerhet och fortsatta nedgångar.
Hon säger: “Botten är inte nådd, vi står inför någonting vi inte varit med om förut. Det är bra att regeringar och centralbanker nu kraftsamlar, men så länge vi inte vet vad vi står inför så kommer investerare famla i mörker.

Även de för svenska småsparare viktiga börserna i i Frankfurt och London faller just nu med drygt 7 procent eller mer. Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index backade först 5,3 procent, en halvtimme senare 7,6 procent. Vitvarubolaget Electrolux backar närmare 9 procent på måndagen. Samma sak gäller för H&M. För SAS går det ännu sämre, de rasar drygt 14 procent dagen efter att ha meddelat att 10 000 personer i personalen permitteras. Men Frida Bratt försöker ändå lugna småspararna och pensionsspararna med att börserna kommer att återhämta sig.

Men hur lång tid det kommer att ta det vågar hon inte säga, hon tror dock att det inte kommer någon radikal återhämtning i närtid. Denna nergång kan vara länge, men det kommer att vända.
Därför vill hon säga: “Därför tycker jag ändå man inte ska paniksälja av pensionssparandet om man har lång tid kvar till pensionen. Men man ska inte i dagsläget ha något kortsiktigt sparande på börsen.”
Men nu uppkommer en tanke från mig och det är vad som händer med vårt pensionssparande via PPM, kommer staten som en gång tvingade in oss i detta stå för förlusterna som kommer att drabba alla framtida pensionärer?

Eller blir det som vanligt att politikerna som styr inte kommer att göra något åt detta problem och det kommer att bli ytterligare en massa fattigpensionärer som får samla tomburkar för att klara sitt dagliga bröd?
Även om där nu inte är någon som tänker på detta så kommer det bli ett allt större bekymmer ju längre börskrisen håller i sig. Men om världsekonomin som vissa ekonomer förespår kommer att försämras och det blir en långvarig recession så är regeringen eller kommande regeringar även tvungna att även titta på detta. För annars så kan det hända att det kommer att bli en massa arga och besvikna pensionärer i vårt land.

Men det är fullt förståeligt att denna frågan inte prioriteras av Löfvenregeringen i dagsläget då där är många andra saker som är mycket viktigare, men jag hoppas att de inte glömmer bort PPM-spararna och det de en lovade 1998 då sparandet startade, för då lovade de guld och gröna skogar. När resultatet snarare blev kattguld och kalhyggen.

https://www.expressen.se/dinapengar/aktier-och-bors/nytt-borsfall-att-vanta-wall-street-slar-i-botten/?fbclid=IwAR3CK3zPB3gIMAZgDtLkJe7aqKxMTnP4jpaUxeeygmTlUf42fMCALUVIdmk

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *