CORONAVIRUSET. Jenny Sonesson: Viktigt dock att rikta kritik mot rätt instans

Av | mars 18, 2020

Vi är många som är upprörda över larm från vårdpersonal om att de tvingas arbeta utan skyddsutrustning mot virussmitta. Viktigt dock att rikta kritik mot rätt instans. I de rekommendationer som Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har gett har det i åratal stått att regioner måste ha ett lager av skyddsutrustning. Det har flera regioner struntat i och naivt förlitat sig på att det går att beställa när pandemin är här. Just-in-time tänket a la IKEA måste bort från skattefinansierade vården. Kärnuppgift för staten. Har dessa regioner inte gjort krisövningar?

“Socialstyrelsens och Folkhälsomyndighetens pandemiplaner har det sedan åtminstone 2009 funnits en tydlig uppmaning till regionerna om att hålla ett lager av skyddsutrustning för det ökade behov som en pandemi innebär. Det är regionernas ansvar att se till att vårdpersonalen har tillgång till skyddsutrustning.

Men när Ekot granskar de tre största regionernas pandemiplaner visar det sig att de skrivningar om lagerhållning, som fanns med i planerna för runt tio år sedan, idag är borta.” Hur är det möjligt?

Jenny Sonesson på facebook

Sveriges Radio


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *