Carl Johan Sonesson (M), Regionstyrelsens ordförande i Region Skåne: Här kommer min dagliga rapport över hur situationen i Skåne ser ut avseende Covid-19

Måndagen 23 mars kl 17:00. ”Kriget” att hålla Skåne rent från Corona-smitta fortsätter på ett lika intensivt sätt som tidigare.

Antal konstaterade fall i Skåne har nu ökat med 3 stycken jämfört med förra dygnet, d v s nu totalt 231 personer.
Totalt antal provtagna i Skåne är nu cirka 3120. Det är 250 fler provtagningar än förra dygnet.
Totalt antal covid-patienter som vårdas på sjukhus är nu 10 stycken (igår var de 12 stycken) varav 3 ligger i intensivvård (igår var det 4 stycken). Hur många som exakt är friska av de 231 stycken konstaterade fallen kan jag inte svara på men 9 stycken som varit inskrivna på sjukhus har kunnat lämna sjukhuset och totalt 2 stycken har avlidit. Sen är det ju så att det stora flertalet ”drabbade” aldrig behöver skrivas in på sjukhus då de bara får lindriga symtom som inte kräver någon vård.
Slutsatsen är att vi fortfarande har mycket god kapacitet och allt under kontroll.

Jag har idag haft samordningsmöte med länsstyrelsen och kommunförbundet så att vi tre tillsammans kan komplettera varandra på bästa sätt.

En hel del andra positiva saker har också skett under dagen:

– Region Skåne har i helgen fått en stor försändelse skyddsutrustning och medicinsk teknisk utrustning såsom respiratorer. Utrusning motsvarande tre lastbilar har nu anlänt till Region Skånes centrala beredskapslager. Därifrån ska de sedan distribueras ut till vården runt om i Skåne.

– Sjukhusen i Skåne hjälper varandra och fördela efter behov. Inför helgen signalerade Skånes universitetssjukhus, Sus, att man han hade akut brist på skyddsutrustning och då ryckte Helsingborg ut och delade med sig av det man kunde avvara. Det handlade bland annat om visir, munskydd och skyddsrockar.

– Många skåningar har hittat till det självskattningstest som Region Skåne lanserade i fredagskväll, med guidning till rätt instanser i Skåne. Under måndagsmorgonen hade webbsidan med testet haft cirka 20 000 besök. Testet guidar invånare som vill veta när och var de ska söka vård i Skåne, och när det räcker att stanna hemma och ta hand om sig själv. Av de som hittills har gjort testet har cirka 20 procent fått rådet fått rådet att ringa sin vårdcentral eller 1177. Självskattningstest nås via 1177.ses startsida och Skane.se. Det går också att nå det via direktlänken coronatest.skane.se

Jag har i helgen fått fin möjlighet till lite vila och bland annat varit ute i vår vackra natur. Passa på att njut av vår och fågelkvitter. Och fortsätt tvätta händer, håll avstånd och beställ take away! 🤗

Hörs igen imorgon!

Carl Johan Sonesson (M), Regionstyrelsens ordförande i Region Skåne


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *