Löfvens tal till nationen

Återigen läser jag om hur bra Stefan Löfven är. Denna gång handlar det om hans tal till nationen.  Ivar Arpi skriver att det var ett bra tal av Löfven. Han vände sig direkt till varje medborgare. Och att talet var omöjligt att se utan förstå situationens allvar. https://twitter.com/Ivarpi/status/1241822985620729865

Widar på Folkbladet skriver i stort sett samma sak. Att Stefan Löfven gjorde en bra och stabil insats. Att han var äkta och ärlig och floskelbefriad. Att det han talade om att det vi nu upplever är vår stund på jorden där var och en av oss har ett eget ansvar som vi aldrig hade räknat med. Men som vi inte kan smita undan. https://www.folkbladet.se/bloggar/widardirekt/lofven-tog-vara-pa-sina-fem-minuter/?blog=2518025&entry=10011785&fbclid=IwAR0B0gg1LKB4v1clZdbkunXbctt57SqqSN4xDF7fB1TdQbO1jAUL-g6F-8c

Jag håller med så långt att det var bra att Löfven tog plats i rutan och läste upp ett tal som underströk för svenska medborgare att de måste ta eget ansvar. Det talet hade vi dock behövt för länge sedan. Då hade vi förmodligen sluppit hela afterski affären i svenska skidorter. 

Men, jag känner mig inte trygg med Löfven och jag har definitivt inte ändrat min uppfattning om honom som statsminster. Förutom att tala till svenska medborgare om det egna ansvaret fanns inget klart syfte med talet. Jag funderade också på om Löfven och hans regering funderat på hur de ska nå alla som lever i det svenska skuggsamhället? De behöver också nås för att förstå allvaret och att de måste ta eget ansvar. 

Vi står inför en katastrof. Bara den iskalla kan vifta bort den outsägliga sorg med alla dödsfall. Bara fullblodsegoisten kan gå på afterski. Bara den vettlösa tar inte rekommendationer och restriktioner på allvar. Bara den fege skyller kritiken som framförts mot Löfven och berörda myndigheter, på hatiska opinionsbildare. Bara vänstern kan slå ner på allt som något som sprider  alarmism när många misstror myndigheter och misströstar det svenska politiker säger. 

Den här polariseringen som gärna beskrivs uteslutande som hatisk och polariserande har uppstått någonstans ifrån. Det är förstås helt orimligt att Anders Tegnell och andra samhällsföreträdare ska behöva utsättas hat eller att självutnämnda epidemiologer ska fylla sociala medier-flödena med de “rätta” svaren. Men det är helt förståeligt. Det är ett svar på de många tillkortakommanden Löfven och Tegnell initialt uppvisade när Corona blev en sanning även i Sverige. 

Om man nu ska bemöda sig med att läsa upp ett tal till nationen borde väl Löfven ägnat tid åt att säga något om den kritik som med rätta framförts. Han kunde också ha sagt något om de kommande kriserna: samhällsekonomin, företagskrascher och arbetslöshet. Många är oroliga över sin och sina anhörigas hälsa, sin ekonomi och framtid. Det han sa lämnade allt öppet. Och gav en känsla av att precis vad som helst kan hända när som helst. Finns det inget intresse hos Löfven eller någon annan som nu skriver att Löfven är bra, för de andra negativa effekter som följer i spåret av Corona? 

Nåväl. Det kommer en post-Corona tid i Sverige. Låt oss hoppas att den kritik som framförs nu tas på allvar då. Det bästa vi kan göra just nu är att försätta hjälpa varandra och om möjligt sätta andras behov framför våra egna: Handlingshjälp, tröst, gåvor och andra initiativ som gör vår omvärld lite bättre. Mitt i all oro mår vi bäst av att hålla oss enade. Det andra, det får vi ta sen.

https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/stefan-lofven-haller-tal-till-nationen/


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *