“Svensksomalier hårt drabbade av coronaviruset”

Minst 15 personer som dött av coronaviruset i Sthlm-omårdet är “svensksomalier”. Det berättar svensksomaliska läkarföreningen. En bidragande orsak är att när corona spred sig till vårt land så fanns inte mycket information på somaliska. Många levde därför på som vanligt. 

Det här är allvarligt ur flera perspektiv, inte minst därför att människor dör men också därför att svenska myndigheter liksom de flesta som följer invandrings- och integrationsdebatten, är medvetna om att många som kommit hit aldrig lärt sig svenska språket. Det här är alltså något man vet om och som man borde gjort något åt och haft en beredskap för. 

Hur ska man nå ut med viktig information om corona? Det här måste lösas nu. 

Många tänker säkert att det inte är på sin plats att ta diskussionen om hur viktigt det är att lära sig svenska. Jag tänker lite tvärtom. Corona visar oss just hur viktigt det är. För allas skull måste vi börja  ställa krav på att lära sig svenska. Det kan rädda liv, mångas liv till och med. Corona visar oss att lära sig språket i grunden handlar om rättigheter med skyldigheter och om möjligheter. 

Vi har en feltänkt obegränsad rätt till tolkning i Sverige. Det är inte rimligt. Framför allt är det farligt. Sverige och världen kan drabbas av fler stora kriser som kräver att alla samhällsmedborgare nås av exakt samma information. Coronavirsuet är ett uppenbart exempel. Hade det funnits krav på att man lära sig svenska hade kanske inte 15 personer med somaliskt ursprung dött i sviterna av corona. Hade man kunnat språket hade man kunnat skydda sig själv, sin familj och sin omgivning från viruset.  

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lakarforening-larmar-over-halften-av-de-doda-ar-svensksomalier?fbclid=IwAR3Rq6g3GBUXz4ZbdDePIx_Li3HK4jiY16FMs6iBLD060Ljo_h2BeM4W_B0


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *