Kommer Socialdemokraternas uppgång i coronakrisens kölvatten att vara stadigvarande när det framkommer fler och fler misstag som regeringen gjort i dessa kristider?

Av | mars 25, 2020

Idag presenterade Novus en opinionsundersökning som visar att Socialdemokraterna ökat kraftigt nu i coronakrisen. Enligt Novus så har de ökat sitt stöd med inte mindre än 2,4 procentenheter och får idag 25,6 procent i denna undersökning. Detta förklarar Novus VD Torbjörn Sjöström med att den svenska medborgaren känner sig trygga med ”vår landsfader” den ”allsmäktige” Stefan Löfven och hans skötande av Coronakrisen. Men han säger även att läget snabbt kan ändra sig om exempelvis smittspridningen ökar och om många människor dör.

Det kan också enligt Novus VD ändra sig om det visar sig att Socialdemokraternas och Miljöpartiets ekonomiska paket inte räcker till och om ekonomin kraschar och det leder till massarbetslöshet. Så där är många parametrar som kan gå fel och vad händer då med stödet för Stefan Löfven, Magdalena Andersson, Anna Ekström och Lena Hallengren?
I samma undersökning så får Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet minskat stöd med 1,9 respektive 1,1 procentenhet. Och att dessa partier nu landar på 22 respektive 9,8 procent.

Detta förklarar Novus VD med att företrädare för dessa partier inte synts så mycket i medierna och att de i väljarkåren som nyss lämnat sina gamla partier för dessa partier ofta i kristider går tillbaka till sina gamla partier. Detta samt att de frågor som dessa partiet profilerar sig på nu får stå tillbaka för andra och viktigare politiska ämnen. Men även här lyfter Novus VD Torbjörn Sjöström ett varningens finger mot regeringen och Löfven där han säger att läget kan ändra sig väldigt snabbt om läget ändrar sig och om det blir massarbetslöshet eller om många dör i Coronaviruset. För övriga partier har det varit inga eller mycket små förändringar, de enda som fått förändringar är KD som ökat med 0,6 procent samt L som minskat med 0,1 procent.

Så vad visar då denna opinionsundersökning egentligen?
Jo, den visar att än så länge tycker de 3 737 utvalda personer som Novus frågat att de tycker att Löfven och Socialdemokraterna ännu så länge skött sitt arbete enligt undersökningspanelen.
Men man kan fråga sig om regeringen verkligen skött sitt uppdrag med tanke på vad som kommit fram bara de senaste dagarna med att de som skänker etanol till handsprit får betala 600 kronor/liter i skatt till staten eller att de som nu försöker hjälpa sjukvården med skyddsutrustning blir stoppade av byråkratiska myndigheter.

Så enligt min mening har regeringen Löfven mycket mer att visa innan de får godkänt i sitt skötande av denna samhällskris. Och allt kommer att bero på vad de kommer att göra de närmaste dagarna, veckorna och månaderna om de får godkänt eller de kommer att landa på ändan i ett misslyckande. Detta kommer framtiden att utvisa och om de misslyckas så kommer med all säkerhet domen att bli mycket hård och nog inte bara mot Socialdemokraterna utan även mot deras samarbetspartners.

https://svt.se/nyheter/inrikes/stodet-okar-for-socialdemokraterna-under-coronakrisen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *