MOHAMED OMAR: Det är svensksomaliernas och andra invandrargruppers ansvar att lära sig svenska

“Massinvandringen från Afrika och Mellanöstern kan försvåra Sveriges coronakris

I förrgår den 23 mars skrev jag här på Det Goda Samhället att den mångkulturella kommunikationen under coronakrisen kan bli besvärlig. Jag skrev att jag tänkte på

kostnaden för information om viruset på arabiska, dari, somaliska och andra stora invandrarspråk. Och för alla tolkar som måste kallas in för att översätta när den mångkulturella kommunikationen kollapsar. Många som har kommit hit från Afrika är analfabeter.

Samma dag som krönikan publicerades kom det fram att en stor del av dem som dött av coronasjukan i Sverige är svensksomalier. Flera av den kommer från utanförskapsområdet Rinkeby/Tensta i Stockholm.

Jihan Mohamed från svensksomaliska läkarföreningen, sa så här till SVT Agenda:

När det spreds till Sverige fanns det inte så mycket information på somaliska och många levde som vanligt.

I min krönika här på Det Goda Samhället befarade jag att mycket skattepengar skulle komma att läggas på information på olika invandrarspråk. Något jag invänder emot – det är svensksomaliernas och andra invandrargruppers ansvar att lära sig svenska.”

Mohamed Omar

Läs artikeln i Det Goda Samhället


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

6 tankar på “MOHAMED OMAR: Det är svensksomaliernas och andra invandrargruppers ansvar att lära sig svenska

 1. Jan Bodlund

  Om jag bosätter mig i nånstans i Afrika får jag väl lära mig språket. På samma sätt gäller detta för invandrare.
  Jag tycker inte att mina skattepengar ska gå till människor som egentligen inte har för avsikt att bli en del av det svenska samhället, de vill bara ha del av de goda delarna.får man inte det så skriker man i högan sky.
  Som sagt var smörgåsbordet Sverige är dukat, de bara att gräva åt sig, de är ju trots allt gratis anser vissa.

  Svar
  1. Rinkeby

   Don’t judge a book by its cover🙏❤️
   Vi gör allt vår bästa för att skydda vårt samhälle ❤️🇸🇴🇸🇪
   Det var Sverige som inte tog det på allvar från början,
   Som sa att de var bara en vanlig influensa

   Svar
 2. Mide

  Vi är 2-3 veckor efter Italien och Spanien och ni kan ju föreställa er vilken katastrof det här blir. I Spanien är det för det mesta européer som bor och de lär sig spanska åtminstone hjälpligt. Sen finns det svenskar som inte har lärt sig ett enda ord och är alltså inte mycket bättre än invandrarna här. Man kanske ska ta seden dit man kommer, eller? Spanjorerna har dock varit uppfinningsrika när det kommer till att få ut informationen. Här i Sverige däremot kan man ju fråga om någon på RK, MSB, FHM eller kommunerna har ugglorna inne. Hissen verkar inte gå upp till kontoret, som är permanent semesterstängt sedan länge.
  Nu plötsligt lägger man miljoner på informationskampanjer på svensk TV. Tja, de här människorna tittar inte på SVT, SVTPlay eller svensk TV i övrigt. Det är bara att åka ut till Rinkeby eller Rosengård. Det står inte precis Canal Digital eller Viasat på parabolerna. Man tittar på arabiska kanaler från Hotbird eller arabiska satelliter eller på IPTV via internet och när de pratar om corona i arabvärlden säger de inshallah att vi är i Sverige där den här sjukdomen inte finns här. Arabkanalerna rapporterar inte precis om landet i norr…

  Sen sätter man upp affischer i de här områdena. Och hur många tror ni är läskunniga??? Gammelfarfar Mohammed som sitter och spelar kort med sina kompisar över en cigg och lite te är analfabet. Hans kompisar med. Barnbarnen har knappt gått ut grundskolan och om de har gått ut så är det med underkänt. Det är ju lättare att sätta en pistol mot huvudet på en svenne och råna honom. Varför då plugga? Tror de på fullaste allvar att affischer når ut till de här personerna? De vet inte ens vad pandemi är.

  Ovanpå detta bor det flera generationer i varje lägenhet och när varje generation producerar åtta ungar blir det trångbott. Tror man på fullaste allvar att nysning i armvecken eller att tvätta händerna hjälper något? Really? När varenda yta i lägenheten är full av viruspartiklar, luften vimlar av virus och snoriga barnbarn exponerar farfar Abdullah för virus i mängder inte ens sjukvårdpersonal exponeras för kan jag garantera att farfar Abdullah inte kommer återse familjen. Om en månad lämnar han Stockholmsmässan i liksäck. I princip hade de kunnat ersätta ambulanserna med likbilar tyvärr. De här människorna är dodsdömda.

  Dessutom kommer informationen alldeles för sent. Vid det här laget är en majoritet av befolkningen i ghettona smittade och snart briserar bomben. Sverigevänner kanske jublar, men se upp så att ni inte sätter coronan i halsen. Bara för att man bor i Rinkeby, inte kan läsa eller bara inte bryr sig betyder det inte att man lämnar förorten för att frottera bland svennarna. Visst, det blir 80-100% smittade bland de som bor i ghettona, men vet ni vad? Det kommer att sippra ut till alla andra, mycket p.g.a. att medierna håller käften och mörkar att de flesta som ligger på IVA först och sedan i respirator är invandrare. Så vi får inte ett utbrott som i Italien eller Spanien, men två, först i förortsghettona och sedan bland resten av befolkningen. Den vågen kanske inte kommer bli lika illa som i ghettona, men tyvärr tror jag att sammantaget så kommer vi att få en värre epidemi än spanjorerna och italienarna fått.
  Grattis Sverige!

  Svar
 3. Carl den 12

  Att någon ens överväger att flytta till Sverige pga förföljelse och krig, bör ifrågasättas och utredas.
  Var någonstans är det tryggt, där vi kan erbjuda en fristad ???
  På riktigt, Sverige bör stänga gränserna pga att vi inte kan garantera människor som kommer ifrån misär något över över huvudtaget.
  Att sitta i förorterna och vara beroende utav socialbidrag låter inte direkt tilltalande.
  Då finns det så många andra tryggare länder i Europa där dom snabbare kan lära sig språket och känna att dom har en värdighet genom att arbeta och på så vis bli en del utav samhället.

  Calle är bra trött på att Sverige låtsas att vi har något att erbjuda, när vi bara får nya medborgare som hamnar i beroendeställning och utanförskap istället för blir en del utav Swea.

  Svar
 4. SvensklibanesenBelle

  Whatever, jag tycker allt hänger på Sveriges regering/politiker dom ansvarar huruvida saker o ting ska gå tillväga, dom har ett ansvar för det svenska folket det är dom som “bara vill ha del av det goda” det är dom ni bör rikta er hat och känsla av orättvisa mot sluta ta ut det på dessa analfabeter som ser möjlighet till bättre liv och tvekar inte till att ta det , klart dom springer efter betet, det är dom som sitter på lockbetet som också besitter fördelen med att födas i ett icke u-land som bör ha kompetens till att förutse vafan som hända skall när dessa drabbade människor dyker upp och hur bara att släpa in miljontals av dom in i landet skall komma att påverka de redan svenska folket! Lösningen är inte att knöka ihop dom alla i utvalda områden och sen bli förvånade om saker går snett. Svenskar är idioter punkt slut. Vad det gäller hygien/personvård, närkontakt och försiktighetsåtergäder inom dessa ramar så är 97% av alla människor speciellt svenskar analfabeter, människor är generellt äckliga och äckligt ignoranta kring detta så det är kört vilket som! Pusshej

  Svar
 5. Ali Edris Babrker

  Det här sjukdom räknar man som katastrof som drabbas hela världen, så vi måste tänka på situationen på humanitära sätt. På katastrofer lägger att säga de och vi är inte klokt tänker ,därför i den här lägget vi är i samma båt som vill skinka ner so att rädda den behöver samhället solidaritet och kommunikation. Om vi inte hjälper med information om krona sjukdomen för nyanlända folk som kan inte svenska sjukdomen sprids till hela samhället i Sverige då införmstionen beräknas som bekämpa mot själva sjukdomen .För att vi klara oss i Sverige behöver vi klokhet och sammarbete på ett klokt sätt för att komma ur denna prövning.

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *