Tino Sanandaji: Sverige har lyckts med bedriften att öka antal skjutningar lite, trots Corona och operation Rimfrost

I ett läge där Sverige har ”högst dödstal i världen” hamnar övriga frågor i skymundan, men det är värt att skriva lite om andra epidemier.

En del trodde att lockdowns skulle leda till ökning av brott, men preliminärt tycks det sjunkit. I amerikanska städer sjönk våldsbrott 12 procent och egendomsbrott 23 procent jämfört med förra året. Brott sjunk 25 procent i England och 26 procent i Norge medan våldsbrott sjönk mer, 34 procent i Norge och 32 procent i Danmark.

I Sverige har anmälda brott fallit 4 procent enligt Brå. Däremot tycks grova våldsbrott inte minskat nämnvärt, bara försvunnit från rubrikerna. DN: ”Antalet sprängningar har under årets första tre månader legat på ungefär samma nivå”

Sverige har lyckts med bedriften att öka antal skjutningar lite, trots Corona och operation Rimfrost. SVD: ”Antalet skjutningar och ihjälskjutna under årets fyra första månader ligger kvar på ungefär samma nivåer som de senaste åren”.

Kristiansstadsbladet listar några ”Bara sedan coronan bröt igenom har en 25-årig man skjutits ihjäl i Malmö, en 16-årig pojke avrättats på Hisingen, en 18-årig man skjutits till döds i Hjulsta, två män skjutits i Enskede, en 30-årig man skjutits ihjäl i centrala Stockholm, en 40-årig man skjutits till döds i Norrköping, en 40-årig man avrättats bland barn på en lekplats i Jönköping, en annan man skjutits på Medborgarplatsen i Stockholm, två män i 20-årsåldern skjutits i Nacka och en man i 30-årsåldern skjutits ihjäl i Göteborg”

Senast dygn skedde därtill ett gängmord i Helsingborg samt skjutningar i Örebro och Värnamo. Jag är osäker, men räknar 18 dödsskjutningar i år, en extrem siffra som rentav tangerar tidigare års rekord. En tolkning är att Sveriges strukturella ökning av våldsbrott har för stark momentum att stoppas av vare sig polisoperationer eller partiell samhällsnedstängning.

Tino Sanandaji på Facebook 


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *