De är människorna bakom skyddsmasken

Av | maj 23, 2020

En artikel av Nuri Seyhan Kino som fångar ögat och berör.

Intensivvårdsassistenten Claudia Gutierez lutar sig mot Petris öra och viskar:
– Gå och fika med din fru nu.

Hans själ har vandrat vidare för att kanske möta hans frus. Hon dog i hemmet, han på IVA, båda av Covid19. De hade bara varandra.

Åsa Erlandssons och Staffan Löwstedts reportage lämnar ingen oberörd. Det är omöjligt att du som läser det eller tittar på videoklippen SvD har producerat inte kommer att känna ödmjukhet inför vårdarbetarnas kamp vid fronten. I en hel månad har tidningens team följt intensivvårdspersonalen på Södertälje Sjukhus.

Förlåt för att jag stör med ännu en artikel om detta helvetiska virus. På andra sidan klaffbron från där jag bor med min mamma nu finns Södertälje sjukhus. Jag känner många av de som jobbar där. Det är släktingar, nära vänner och en del barndomsvänner. Det är så det funkar i en liten stad, alla känner alla. Typ. Jag har också jobbat på lasarettet, för många herrans år sedan. Sjukhuset har de senaste åren fått en del kritik. Det byggdes om för alldeles för mycket pengar och sedan användes inte alla avdelningar, det har också organiserats om en del och många har kritiserat ledningen för att man anser att verksamheten försämrats. Detta innan coronavirusets utbrott. Sedan har kritiken mot hur många patienter behandlats så gott som haglat in. Södertäljebor med misstänkt eller konstaterad Covid19 och deras anhöriga har varit rasande. Men hur ser det ut för personalen? Varför tog sjukhusets ledningen det egna beslutet om att snabbt styra om hela verksamheten och till och med bygga om fast några sådana direktiv inte kommit från Region Stockholm? Det och mycket annat lär man sig av Erlandssons och Löwsteds starka publicering.

Min morbror, min faster och alldeles alldeles för många andra jag känner har gått bort i Covid19, en stor del av dem på just Södertälje sjukhus.

Läs hela reportaget här:

https://www.svd.se/i-en-sang-pa-intensiven-far-han-beskedet… (låst)

Titta på en kort intervju med läkarstudenten Vilhelm Westman om varför han pratar med patienter i respirator:

https://www.svd.se/vi-pratar-aven-med-de-sovda-patienterna

#tellcorona
#coronavirus
#covid19


Stöd ProjektSanning, yttrandefriheten och det fria ordet. 

Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideellt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *