Löfven hade en tung tung söndagskväll under partiledardebatten i SVT:s Agenda

| 8 juni, 2020

Alla vi som satt och såg och lyssnade på SVT Agendas partiledardebatt under söndagskvällen kan nog hålla med Expressens ledarredaktion om att det var en tung kväll för Stefan Löfven. Misslyckandena som regeringen gjort under coronapandemin har hunnit ikapp dem och nu så krävs de på ansvar. Men det är något Löfven eller de andra i regeringen vill ta, de försökte bortförklara alla deras misslyckanden med att covid-19 är en ny smitta och de visste inget om den, att för den saken kan de inte hållas ansvariga.
Men vilken har då ansvar för att Sverige har fyra gånger så höga dödstal som de övriga nordiska länderna har tillsammans?

Vilka är det då som har det rikstäckande politiska ansvaret för att besluten som har fattats tagit så lång tid?
Vilken har det rikstäckande ansvaret för att de 100 000 coronatesterna i veckan ännu bara blivit drygt en tredjedel så många?
Är det kanske oppositionens fel, eller ligger det ansvaret också på regionerna och kommunerna?
Nu är borgfreden definitivt historia, vilket den första partiledardebatten efter coronautbrottet visade med eftertryck. Och för Socialdemokraterna håller krishanteringen på att förvandlas från en politisk tillgång till en belastning.

Men trots det så visar SCB:s partisympatiundersökning inget av detta, Socialdemokraterna höjs till skyarna i deras majundersökning. Ja, de levererar majundersökningen nu i juni men undersökningen började redan i slutet av april och avslutades i maj. Så hur korrekt är denna undersökning som levererades i dag?
Hur skulle undersökningen varit om den gjorts efter Agendas partiledardebatt?
För med tanke på all kritik Löfven fick under debatten så är frågan om han och Socialdemokraterna inte skulle legat lägre än vad de gjorde i SCB:s novemberundersökning då de hade 28,3 procent.

Det var kritik allt från Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt till Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, det var till och med kraftig kritik från Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson och från Liberalernas Nyamko Sabuni. Men den kraftigaste kritiken som levererades var nog från Kristdemokraternas Ebba Busch som i början av debatten levererade detta uttalandet om att regeringen ”med berått mod ha tillåtit stor smittspridning i Sverige”. En kraftig markering som enligt ledarredaktionen var överraskande då hon så sent som i april krokat arm med regeringen och statsministern i deras krishantering.

Men hur mycket klokare blev väljarna av debatten?
Det blev egentligen aldrig någon debatt om den svenska strategin, eller det svenska experimentet, som det kallas i omvärlden. Enligt Expressens ledarredaktion blev inte Löfven ordentligt pressad på den punkten. Han slapp svara på frågan varför Sverige inte släckte ner samhället som våra grannländer gjorde. I den frågan tycks det med andra ord finnas en samsyn om att den svenska öppenheten, där barn har kunnat fortsätta att gå till skolan och de flesta regler har utformats som frivilliga rekommendationer, har varit den rätta. Tyvärr så verkar de övriga partierna ännu inte vara allt för hårda mot regeringen om detta.

Men alla utom Miljöpartiet var kritiska mot Socialdemokraterna att det varit brist på testkapacitet och skyddsutrustning. Och de menade att om de frågorna hade prioriterats tidigt hade smittspridningen kunnat begränsas liksom döden inom äldreomsorgen. Men såväl masstester som munskydd är ju något Tegnell och FHM varit skeptisk till, och regeringen har ju följt deras råd utan att ifrågasätta dem.
Men det är väl ändå regeringen som ytterst styr landet, eller hur?
Det ansvaret kan inte lägga över på någon annan. Tyvärr har Löfven inte dessa ledaregenskaper, han vill bli ledd och slippa det ansvaret, och bara håva in pengarna.

https://www.expressen.se/ledare/en-tung-tung-kvall-for-stefan-lofven/
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-skulle-sverige-ha-rostat-om-det-varit-val-i-dag

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *