COVID. Jag tror hösten kommer bli tung

| 15 juni, 2020

Den tunga stämningen drabbar mig direkt i Kalla Faktas Covid-19 dokumentär. Någonstans bland bilderna och orden som beskriver stressen läkare och vårdpersonal upplever på sjukhuset, ser jag skräcken i deras ansikten. De är sammanbitna och pratar snabbt. Deras munnar är torra av oron. Det enda jag skymtar genom ångesten och ledsnaden är ropen efter resurser som inte finns. Det är närmast overkligt, som en riktigt dålig katastroffilm.
Jag balanserar mellan att imponeras över vårdpersonalens mod och skräcken över att mitt egen familj kan drabbas. Detta är Sverige, ett land som kommit att bli en udda fågel i kampen mot ett dödligt virus.

Sverige har drabbats hårdast av alla länder. Vi befinner oss i chock och en slags landssorg samtidigt. Virus är inte ovanliga i Sverige, men vi fick aldrig någon chans att klara detta. Timme för timme växer omfattningen, rapporter om unga friska personer och gamla som avlider strömmar in medan människor fortsätter att trängas på uteserveringar och badstränder.

Jag minns plötsligt de vardagliga detaljerna. En fylld badstrand, trots nästan 5000 döda. En läkare som kämpar för syrgas åt alla. En statsminster som är stolt över hur vi hanterar Covid-19. En uttröttad undersköterska som på FB uppmanar människor att stanna hemma. Och så den 55 åriga mamman, som tog sina sista andetag i plågor.

När är det över? Jag fortsätter att höra om det helvete vårdpersonalen har. Hur länge ska de orka? De är erfarna men beskriver ett helvete. De ser omtumlade och chockade ut, ungefär så som jag känner mig. Det är omöjligt att värja sig, och oavsett om man är statsminister eller oroad medborgare, borde Kalla Faktas dokumentär få alla att vakna till.


DONERA TILL OSS


Stöd yttrandefriheten och det fria ordet.

PS har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje skänkt krona är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

2 tankar på “COVID. Jag tror hösten kommer bli tung

Kommentarer är stängda.