Afrosvenskarnas riksförbund kritiska mot staty föreställande “botanikens fader”

| 20 juni, 2020

Kitimbwa Sabuni framför statyn av Gustav III. Bror till Nyamko Sabuni, Liberalernas partiledare. Foto: SVT

Vad är egentligen Public service ute efter? Enighet? Samförstånd? Nej, det tror inte jag för när man läser artikeln är det svårt att tro att man söker enighet, snarare är det splittting. Artikeln tycks bara ha ett klart syfte, och det är skapa splittring mellan grupper och därmed ytterligare splittra landet.

Självklart har afrosvenskar rätt att ha synpunkter på en staty men statyn handlar om mer än en kung och slavhandel. Tiderna har förändrats. Tack och lov. Frågan alla borde ställa sig: Är på vilket sätt kommer att rasera den grund och historia vårt lands befolkning vilar på, motverka rasismen i dagens Sverige? Är det verkligen rimligt att dra in Carl von Linnés dåtida kontext och ställa den mot dagens? Det tycker inte jag, vi måste orka ha flera tankar i huvudet samtidigt.

Detta är vårt kulturarv. Bra eller dåligt, likväl vårt arv. En förening som afrosvenskarna kan driva sina frågor utan att ge sig på det arvet.

Sedan undrar jag hur långt den här idiotin ska få dras? Ska allt raseras? Är säker på att det finns massor i vårt kulturella arv som inte passar in på hur vi ser på människor idag. Ska vi riva allt? Ska alla böcker censureras? Brännas rent av? Hur blir det med vår övriga historia? Ska man gå igenom hela vår historia för att hitta monument, statyer, böcker, och bilder som måste rivas bort?

Om man som förening tror att lösningen på rasism är att riva ner statyer kan inte jag tolka det på något annat sätt än att man är extrem. Det är mycket beklagligt att alltid det extrema ska få styra debatt och beslut i Sverige.

Det är så urbota korkat. Försvinner delar av vår historia kommer också det som vi aldrig får glömma, glömmas. Det här är vårt kulturarv. Bra eller dåligt, så är det vårt. Dessa historiska spår ger oss och framtida generationer riktmärken för hur långt vi kommit och för hur det en såg ut. Rasism löses inte genom att riva ner ett kulturarv.

Sedan får man gärna ha olika åsikter om vad som var bra och dåligt med Carl von Linné. Det tillhör vårt demokratiska samhälle. Men att radera de delar av historien som inte passar insidan, är helt enkelt bara fel. Och det borde SVT förstå istället för att agera draghjälp åt uppvigling och hat mellan grupper.

https://www.svt.se/…/afrosvenskarnas-riksforbund-kritiska-m…


DONERA

Stöd oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje skänkt krona är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp