Kristianstad kommun: Konst för 22 miljoner har köpts in

| 23 juni, 2020

Ibland finns det fantasisummor i de tomma ladorna. Visst är kultur och konst är viktigt, men när det sen istället blir nedskärningar på andra samhällsviktiga funktioner kan man fråga sig hur kommunpolitikerna tänker. Inte är det på sina invånares bästa iallafall.

“Konst för 22 miljoner har köpts in

En fot för 400 000. En relief av Skånes landskap för 3,4 miljoner. Eller lackade plåtskulpturer på en förskola för 276 000. Det är några av de verk som köpts in sedan kommunen satte ner foten för konsten och bestämde om ett enprocentsmål.

Ett gult ”V” och vad som närmast påminner om en liten takstol samt fler plåtfigurer finns utanför Slättängens förskola. Lekskulpturerna har fått namn efter idrottsstjärnorna Carro, Musse, Tessan, Sanna och Kajsa och är konstnären Jacob Dahlgrens bidrag.

Figurerna i lackad stål sattes dit 2012, kostade 276 000 kronor och är en del av enprocentsmålet inom Kristianstads kommun.

Inom det målet återfinns också den gigantiska fot som kan ses inifrån Rådhus Skåne, en kopia av konstnärens egen fot men i betydligt större skala och tillverkad i bronspatinerad glasfiber vid en vattenbassäng av diabas.

400 000 kronor kostade verket, där Fredrik Wretman har inspirerats av en gudomlig budbärare i grekisk mytologi och följaktligen döpt foten till Hermes.

Ledare av Carolin Dahlman”

Artikel i KB (låst)


DONERA

Stöd oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje skänkt krona är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •