En statsepidemiologs försvarstal

| 25 juni, 2020

En dåres försvarstal måhända? Från mannen som ligger bakom den hårt kritiserade Covid-19 strategin och som beskriver andras länders ”lockdowns” som en form av galenskap: ”det (var) som om världen blev galen och allt det vi hade diskuterat verkade helt bortglömt. Land efter land stängde sina gränser och stängde ner sina samhällen totalt. Plötsligt levde vi i en ny värld. I Sverige höll vi kvar vid det klassiska”, förklarar Anders Tegnell med viss stolthet i rösten.

Nej det här var verkligen inte bra. Anders Tegnell är varken politiker eller kändis, han är tjänsteman. Hålla försvarstal för en strategi som orsakat och ännu orsakar, lidande och massdöd är som att spotta svenska medborgare i ansiktet.

Det har runnit för mycket vatten under broarna. Jag har fått nog av förklaringarna som aldrig förklarar något. När Tegnell kommenterade Trumps uttalande om att Sverige inte viruset på allvar, och sa: ”Det är förstås väldigt jobbigt i Sverige, inte minst inom sjukvården, men jämfört med situationen i New York fungerar det fortfarande väldigt bra i Sverige,” fick jag nog.

När Anders Tegnell nu i sitt sommarprat beskriver den svenska strategin mot coronaviruset som att det handlar om att minska effekterna av viruset, istället för att stoppa spridningen, får jag ännu mera nog, men framför allt förstår jag lögnerna och bortförklaringarna: munskydd duger inte, överdödligheten är normal, vi kommer få enstaka fall av smittade, han trodde inte på någon stor spridning i Sverige, när det gällde sportlovsresorna fanns det inget att oroa sig över, smittan skulle stanna i Kina. När det sedan visade sig vara rena galenskapen ändrade Tegnell sig och sa att hans bedömning var fel men att vi ändå inte skulle få någon klassisk spridning i Sverige. Han tonade alltså ner allvaret. Och gör ännu.

Anders Tegnell syns mer i medierna än Stefan Löfven. Problemet med det är att svenska medborgare inte ser på honom som en trygg, tydlig, tillförlitlig och förtroendeingivande ledare eller landsfader, det är därför kritiken mot honom och myndigheten är så svidande.

Självklart är det inte rätt att förvänta sig att Anders Tegnell ska axla rollen som landsfader, eller att han själv ens ser sig som en sådan men i brist på en att vi har en statsledare som kliver fram har medierna givit honom det uppdraget. Det är alltså mot honom vi ska luta oss mot. Det känns mer än lovligt oroande.

Jag vill inte ha Anders Tegnell som en slags ledare vars uppgift att med lögnens hjälp tona ner allvaret. Jag vill inte ens ha Stefan Löfven som statsminister.

Jag vill ha en kritiskt tänkande ledare som med hela sitt politiska väsen och handlande visar på djup insikt om stundens allvar. En Churchill-under-andra-världskriget-ledare som lyfter upp allvaret och kryddar det med en liten strimma av hopp: ”Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning.” Winston Churchill, 1942

Att förvänta sig ett statsmannaskap likt Churchill av Tegnell, eller ens Löfven, vore lika verklighetsfrånvänt som att ge Anders Lindberg uppgiften att leda landet genom coronakrisen. Vi borde dock kunna förvänta oss av vår statsminister att han kliver fram istället för att låta en mellanchef på Folkhälsomyndigheten tillika statsepidemiolog, bära huvudansvaret för Coronakrisen.

Nej det här var inte bra, osmakligt rent av. Att låta Anders Tegnell försvara Sveriges corona-strategi i Sommar i P1 under pågående pandemi, är som att låta Stefan Löfven ha Sommar i P1 ett halvår efter Någon av de skandaler han och hans parti varit inblandad i.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx…


Vi behöver ditt stöd!

Stöd oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje skänkt krona är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:


 

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

1 En tanke på “En statsepidemiologs försvarstal

 1. enulf

  Dåraktig fastlåsning i ren inkompetens och förakt för sveriges sjuka…..Släpp fram de läkare som innehar kompetensen och som har angett hur smittan skall besegras.
  Fhm och Tegnell är pajaser och Lövfen skrattar med i skämtet ovetande om det mesta…..

Kommentarer är stängda.