Tino Sanandaji: Sverige får beskt besked nu att Danmark & Norge håller gränser stängd.

Värst av allt ångrar sig Danmark och ger inget undantag till Skåne som man var inne på, ett diplomatiskt fiasko. Regeringens arrogans tycks retat upp Danmark, som har bättre dialog i Skåne och kunde ha gått med på en pragmatisk lösning lokalt.

Dansk media verkar irriterad över Ann Lindes lögner att Danmark har värre smitta än Skåne. Under juni har det dött ca 50 personer i Skåne och 27 i hela Danmark, som har fyra gånger fler invånare än Skåne.

I stället för att snällt frågat grannländer att göra oss en vänskapstjänst har regeringen stöddigt läxat upp. Det är ironisk att Ann Linde var så inställsam mot Irans Islamska regim att hon nästan niger, men skäller ut vänligt inställt Danmark ledd av en socialdemokratisk kvinna.

Sverige valde att tolka gränskontroller som ett angrepp att hämnas, trots att ingen särbehandlar Sverige, det är motiverade folkhälsoåtgärder som har införts mot alla länder med höga smittotal. Det förvärrar våra relationer att gå ut och prata illa om våra grannländer eller starta ensidiga ordkrig, som Lindes märkliga utbrott mot Danmark:

“It is sad and frustrating that regions on the borders were so easy to close,” “suddenly there were border guards” on the bridge connecting the two countries. “That will take time to heal, it was too harsh”…

Djupa sår som tar tid att läka?! Reflekterar det vad svenskar tycker eller Lindes personliga känslor? Norge varnades med samma odiplomatiska ton: “Sweden’s centre-left government has warned of the risk of permanent damage to Nordic co-operation because of the crisis. “In many regions, people have been co-operating since the 1950s — all of a sudden, there are rivalries and hard feelings”

Nej, Norge har inga hard feelings mot oss, och normala svenskar inte mot dem. Vems talan för Linde här, sin egen eller svenska folket som hon representerar? Har någon lärt henne hon skillnaden? Det är inte regeringens uppgift att göra personliga vendettor till utrikespolitik.

Det är ju myter att Danmark inte följde vetenskap, deras regering lyssnade på tung internationell expertis, framförallt Tysklands, medan vår knappt verkar känt till den internationella forskardebatten. Sverige tycks under krisen gått i en mental lockdown där världen krympt till en inskränkt bubbla, medan Danmark upplyst lyssnade på Tysklands modernare linje.

Eftersom andra länder inte lever i den sagovärld vår media skapat skadas Sveriges anseende när regeringen signalerar att de avfärdar internationell vetenskap och obstinat förlitar sig på en handfull svenska byråkrater, eller komiskt kräver att andra länder måste följa Tegnell. SVT kan dölja Lines meltdown för svenska tittare, men inte för omvärlden när Deutsche Welle har 86 miljoner tittare.

Det inger inte förtroende när ett litet land går ut och deklarerar att resten av världen är ”galna”, det ger ett dåligt intryck och framställer Sverige som både galen och vetenskaplig inkompetent.

Tino Sanandaji på Facebook


Vi behöver ditt stöd!

Stöd oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje skänkt krona är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 19
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *