Allt handlar inte om socioekonomiska förhållanden

Rinkeby torg i slutet av juni 2020. Känslan är att faran nu är över. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Expressens kartläggning visar att Covid-19 sprids som allra snabbast i fattiga områden. I överklassområdena är det närmast riskfritt att leva.

Självklart påverkar trångboddhet och hälsa en stor roll för smittspridningen men det ger oss inte hela förklaringen på varför smittan härjar i fattigare områden.

I Rinkeby säger en boende att man inte längre pratar om viruset. Tidigare under våren har personen Expressen talat med stannat hemma med symtom på covid-19. ”Nu ler han och säger att det är varmt och att folk äntligen kan umgås igen.” Kan man verkligen det, umgås igen?

I Rinkeby kan man tydligen det. Uteserveringarna är överfulla av gäster och hela torget fyllt med människor. Loppmarknaden som öppnat igen är också den överfull. Och detta trots att den högst tillåtna gränsen för människor att samlas är 50 personer.

På Djursholm ser det annorlunda ut. Där är gatorna folktomma. Även om Expressen gör allt de kan för påpeka skillnaden mellan den fattige och den rike genom att skriva om mopeder som står parkerade och som kostar 200 000, har just det väldigt lite med hur smittan sprids att göra. Djursholmsborna håller avstånd, spelar bridge över nätet istället för att träffas och ser till att hålla sig hemma. Varför gör de det? För deras egen och andras skull, så att ingen ska smittas.

Självklart spelar trångboddhet, sämre hälsa, dåliga studieresultat. Självklart ska samhället göra allt de kan för att motverka allt det men det finns också andra faktorer som spelar en stor roll i hur smittan sprids: det egna ansvaret och att hålla sig till de riktlinjer som gäller för att inte fortsätta sprida viruset i samhället.

Överklassområdet Djursholm på årets varmaste dag. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Beteende och att ta ansvar, inte bara för sin egen skull utan för hela samhällets skull, spelar en avgörande roll. Trots alla varningar och uppmaningar väljer man i Rinkeby att umgås tätt i offentliga miljöer. Släktingar fortsätter att komma på besök.

Jag är inte ute efter att värdera någon som bättre eller sämre än någon annan. Inte heller menar jag att det inte går att påverka eller förändra. Jag menar endast att det har betydelse i hur vi hanterar livet och därmed viruset i Sverige. Ändå vet jag att min text av många kommer betraktas som rasistisk och mig som rasist.

Men, viruset Sverige kommer inte att försvinna bara för att den som pekar på det som också har betydelse kallas för rasist. Om vi ska bekämpa smittan här och nu måste alla ta samma ansvar, fattig som rik. För livet i Sverige just nu är långt från som vanligt för alla och envar.

https://www.expressen.se/…/koderna-avslojar-har-smittas-fl…/


Vi behöver ditt stöd!

Stöd oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje skänkt krona är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *