HITTAT PÅ FACEBOOK. Henrik Jönsson: Nu ska jag öppet och helt gratis ge ett par råd till klädjätten H&M

Ett av mina jobb är att coacha förändringsprocesser på stora och medelstora företag. Jag är duktig på det, och tar mycket betalt för att göra det.

Nu ska jag öppet och helt gratis ge ett par råd till klädjätten H&M. Inte av altruistiska skäl, eller för att jag bryr mig speciellt mycket om H&M, utan för att deras situation säger något illavarslande om både vårt nuvarande samhälle och vår framtid.

DET GÅR INTE att kompensera för en obalanserad produktportfölj och en misslyckad digitalisering genom att politisera varumärket!

Råden att företag måste ta ställning i kulturkriget för att bibehålla sin relevans på marknaden är missriktade, och springer ur en radikaliserad kommunikationsbransch. Kommunikations- och reklambranschen har i stor utsträckning tagits över av vänsterpolitiska creatives. Anledningarna till detta är en fråga för en annan dag, men marknadsföringsråden de ger attraherar i allt lägre grad marknaden, utan har som ambition att FOSTRA marknaden.

Dessa kommunikationschefer och reklambyråer utnyttjar företagen de jobbar för som plattformar för att bedriva påverkansarbete i högre grad än att försvara företagens marknadsandelar.

Detta ger oss haverier som Åhléns förnekelse av julen, Gilettes fokus på toxisk maskulinitet och SAS kulturrelativistiska reklamfilm.

Det fungerar inte. Det skadar företagen.

Ett råd jag ibland ger är: nolla marknadsföringsbudgeten. ”VA! Hur ska vi nå ut!?Vad ska vi göra med marknadspengarna då?!” utbrister alltid indignerade kommunikatörer då. Mitt svar är enkelt:

SKAPA BÄTTRE PRODUKTER.

Alla vet redan att reklam och annonsering fungerar allt sämre och blir allt svårare att mäta. I synnerhet just allmänt hållna, icke-individualiserade kampanjer.

Köptrattarna har på grund av digitaliseringen inverterats. Där folk förr gick till en butik för att få produktråd som kunde konverteras till ett säljtillfälle är butiken eller köpstället nu SIST I KEDJAN – efter ”prisjakt.se” – där konsumenten redan känner till hela utbudet.

Det finns YouTubers och redditors över hela planeten som I DETALJ och helt hederligt berättar och förevisar PRECIS hur alla produkter är i verkligheten. Det går inte att trumfa detta med någon lökig livsstilsreklam.

Och det är ingen fungerande strategi att försöka sticka ut genom ägna sig åt banal maktanalytisk aktivism istället för att skapa en bättre produkt.

Är er produkt bra kommer folk att märka det. Då säljer ni mer. Punkt slut.

Den väg delar av marknaden slagit in på riskerar av kommunikationsaktivisterna i nästa steg beskrivas som att ”kapitalismen har misslyckats” när konsekvenserna av deras strategier väl börjar synas i boksluten.

För från detta perspektiv avskaffar man hellre den marknad som inte lät sig fostras politiskt, än att sluta försöka fostra den politiskt.

There you have it. H&M, ring så pratar vi. Det går att lösa det här.

Henrik Jönsson på Facebook


Vi behöver ditt stöd!

Stöd oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje skänkt krona är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  

1 En tanke på “HITTAT PÅ FACEBOOK. Henrik Jönsson: Nu ska jag öppet och helt gratis ge ett par råd till klädjätten H&M

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *