En övertro på flockimmunitet 

| 29 juni, 2020

Såg med fasa hur en buss var till bredden fylld med resenärer. De trängde ihop sig, ståendes som sittandes. Tänkte att de där människorna måste leva i en annan verklighet än vad jag gör. Ingen använde munskydd. 

Det är just därför Anders Tegnell aldrig kommer få kontroll över smittspridningen. Han förlitar sig på att alla ska ta eget ansvar. 

Anders Tegnells jobb är att begränsa antalet döda. Han har dock ett annat outtalat mål – att uppnå flockimmunitet. Ett mål som kräver liv, i massor. Alltså kommer han aldrig erkänna värdet av munskydd, speciellt inom äldreomsorgen och i offentliga trånga eller folktäta miljöer.

Det har gjorts så många missbedömningar och så många felaktiga beslut som har tagits, att måttet för Anders Tegnell för länge sedan borde vara rågat. Men istället för att förfasa sig över att dödstalen i Sverige bland är de högsta i världen i förhållande till folkmängd vissa veckor, har Tegnell blivit något av en sommarpratande rikskändis. Inget får konsekvenser och inget ändras. Smittspårningen som kom igång alldeles för sent och sen snabbt havererade. Användning av munskydd, som avvisats som något som ger en falsk trygghet. 

Finns det någonting som är viktigare under en pandemi än att så många människor som möjligt ska överleva? Uppenbarligen inte.


Vi behöver ditt stöd!

Stöd oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje skänkt krona är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

1 En tanke på “En övertro på flockimmunitet 

Kommentarer är stängda.