Tjänstemannens ansvar

| 29 juni, 2020

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med den ökände Dan Eliasson i spetsen skickade 2018 ut en folder: Om krisen eller kriget kommer. Med facit i hand var detta tyvärr något för Sverige i tiden.

Sverige har historiskt alltid haft dålig framförhållning i sina försvarsbeslut. Så var det sommaren 1914 och hösten 1939, då världen sattes i brand. Av någon outgrundlig anledning har Sverige en tendens att alltid vara oförberett när katastrofen är ett faktum. Detta skylls oftast på aningslösa politiker, med all rätt, men icke att förglömma så utser de tjänstemän till sin hjälp. Hoten må se annorlunda ut idag mot för 80 år sedan, men läget är allvarligt. Axel Oxenstierna införde den svenska statsförvaltningen redan på 1600-talet och nu är dags att återinföra tjänstemanna-ansvar i Sverige.

Läs Inblick


Vi behöver ditt stöd!

Stöd oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje skänkt krona är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  

1 En tanke på “Tjänstemannens ansvar

  1. Mikael Nordström

    Det är många ansvar som försvunnit. Och de har tagits bort då lagböckerna ändrats just för att ingen ska ha ansvar i myndigheter och politiker. Vi har inte ett rättssystem där staten måste visa att du begått brott, de kan straffa dig innan. I de mänskliga rättigheterna så ska rättssystemet se till att staten MÅSTE bevisa att du begått brott. I lagbok 1969 av Olof Palme så införde man lagar som tvingar domstolar att döma efter vad tjänstemän säger. Så 74 och 76 försvann ämbets och sedan tjänstemannaansvaret. Därefter tog Göran Persson bort politikeransvaret 2005. Hur är det möjligt. Infiltration och utan att låta folket rösta för det. Ansvarskedjan ligger i Företagsbalken. Företagsbalken är en maritme law och kan benämnas som en diktaturlag. En diktator som ger order och straffar. USA hade så innan Trump och där deras flagga hade martimebanern runt flaggorna. Det är nu borta genom Trump. Så de lyder nu under common law igen. Vi måste gå tillbaka till minst vår lagbok från 1939 för att bygga en mer lagbok likt common law.

    Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *