Tomas Brandberg (SD): Hur undermålig, tarvlig, tesdriven och intellektuellt ohederlig kan en ledare i DN vara?

| 29 juni, 2020

Louise Erixon, kommunalråd i Sölvesborgs kommun. Foto: Sandra Henningsson

Frågans ställs på sin spets efter att jag plågat mig igenom ”Vad är egentligen Sverigedemokraterna?” (googla själva)

Bara själva anslaget gör mig lite uppgiven. Efter snart tio år i riksdagen, hundratals policydokument och massor av intervjuer med ledande partiföreträdare så tillåter sig DN att spekulera. ”Vi har fortfarande en vag uppfattning …” som om man studerade ett UFO ungefär. Och så fortsättningen:

”… men oavsett etiketter bör vi se klart på att de vill avskaffa centrala delar av demokratin.”

Det är ett oerhört magstarkt påstående, från tidningen som för övrigt publicerade direkt vilseledande information om migration och integration under 2014-15 och in i det sista drev på för en asylpolitik som sedan länge hade havererat. Mot folkviljan, vill jag påstå.

Så hur underbyggare man denna oerhörda slutsats?

1. ”onekligen grundades av heilande nazister”

Det där är faktiskt larv och det är beklämmande att det fortfarande valsar runt i media. Var SD:s tidiga tid problematisk? I vissa avseenden var den definitivt det. Grundades partiet av ”heilande nazister”? Nej nej nej. Exakt vem i så fall?

2. Jimmie Åkesson föredrar Victor Orbán.

Detta är inte rätt tillfälle att gå på djupet om Ungern, men det hela kommer från en antingen-eller-fråga från EU-valrörelsen, där Åkesson förklarligt nog inte ville ställa sig bakom federalisten Macron, det hade verkligen blivit fel. Möjligen kunde han ha vägrat svara, men det blir inget ”case” av detta heller. Det går för övrigt inte att jämföra Sverige och Ungern.

3. Man kommer inte överens med sina tjänstemän i de kommuner där man är med och styr.

Utan att ge mig in på enskildheter så är det så att opolitiska tjänstemän har att genomföra demokratiskt fattade beslut. Notera också att SD inte styr någon kommun ensam, så om det är besluten det är fel på så spiller det i så fall över på samarbetspartierna, inklusive M och KD. Det verkar dock som att samarbetet i det nya högerblocket (inklusive Staffanstorp) fungerar bra. Sedan finns det förment opolitiska tjänstemän som agerar som miljöpartister och sossar på jobbet och då blir det förstås problem.

Men på det hela taget ger SD:s inflytande i de berörda kommunerna absolut inget belägg för att partiet skulle vilja ”avskaffa centrala delar av demokratin”. Nonsens.

4. SD Norrköping polisanmälde stadsmuseet

Jag är nog inte ensam om att tycka att polisanmälan var en tveksam åtgärd, inte minst för att det var så uppenbart att den skulle läggas ned. Men jag har full förståelse för SD Norrköpings frustration över att exponeras i samband med nån sorts utställning om nazismen. Och att polisanmälan (befogad eller inte) skulle utgöra bevis för en antidemokratisk hållning är ju bara strunt.

Jag tycker att det är uppseendeväckande att en så stor tidning slänger ur sig en så svepande (och allvarlig) anklagelse, helt utan seriös underbyggnad. Det anmärkningsvärda är att man inte frågar partiets företrädare utan agerar som om man studerade objektet på långt avstånd, med kikare ungefär. Det skulle möjligen förklara den undermåliga analysen.

Jag känner massor av folk i SD på bokstavligen alla nivåer, inklusive handläggare och sakkunniga i samtliga utskott i riksdagen. Det är möjligt att man skulle kunna rota fram nån perifer jeppe i nån kommun nånstans som på fyllan kläcker ur sig något som skulle bekräfta DN:s fördomar. Men att partiet på någon nivå skulle vara motståndare till demokratin är lögn och rent förtal.

Om nu DN vill ha massmigration och EU-federalism så är det ju helt i sin ordning att man driver detta med de argument som eventuellt finns till hands. Men det är inte i sin ordning att på det här slappa sättet utnämna sina meningsmotståndare (SD) till demokratins fiender.

Tomas Brandberg på Facebook

Artikel i DN – “Vad är egentligen Sverigedemokraterna?”


Vi behöver ditt stöd!

Stöd oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje skänkt krona är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 En tanke på “Tomas Brandberg (SD): Hur undermålig, tarvlig, tesdriven och intellektuellt ohederlig kan en ledare i DN vara?

  1. Anders

    Wolodarski kan ta sig en promenad i Tensta

Kommentarer är stängda.