Få utländska läkare får svensk legitimation.

| 30 april, 2018

På SR-Ekot rapporterar de nu att det är få utländska läkare som får svensk legitimation. Det handlar om läkare som kommer från länder utanför EU.
Socialstyrelsen har tagit fram siffror åt Ekot som visar att det tar flera år att få en svensk läkarlegitimation för de läkare som kommit till Sverige från till exempel Syrien och Irak.
Ammar Aziz säger: “Jag sitter bara på rummet och pluggar hela tiden. Om jag inte blir godkänd blir jag spärrad och går inte vidare på den här vägen för att få legitimation som läkare.”
Han har gått läkarutbildning i Irak. Socialstyrelsen har granskat hans utbildning och anser att den är jämförbar med en svensk.

I och med det har han fått gå vidare i processen mot läkarlegitimation som innebär flera prov samt provtjänstgöring.
Under de senaste fyra åren har över 2 700 läkare som utbildat sig utanför EU fått sin utbildning granskad och godkänd av Socialstyrelsen. Ungefär 350 av dem har fått svensk läkarlegitimation.
Tittar man på dem som påbörjade processen under 2014 och 2015 ser man att knappt var tredje i dag har svensk läkarlegitimation.
Hans Karlsson på Sveriges Kommuner och landsting tycker att det tar för lång tid.
Hans Karlsson på SKL säger: ” Nej, jag tycker väl som alla andra att den siffran borde vara mycket högre. Det måste vara vår gemensamma målsättning.”

2016 ändrade Socialstyrelsen systemet och nu måste alla utomeuropeiska läkare genomgå ett nytt kunskapsprov där man under en dag testas på hela den svenska läkarutbildningen. Provet är mer omfattande än det tidigare.
Ammar Aziz från Irak har skrivit provet två gånger, men inte klarat det.
Ammar Aziz säger: “Och det är jättesvårt att man ska läsa det jag själv läste när man var 18, 19, 20 år. Jag är 37 år nu.”
Hittills har bara var tredje person som skrivit det nya kunskapsprovet klarat det. Socialstyrelsen införde det nya kunskapsprovet för att effektivisera systemet.
Men eftersom det fortfarande gått kort tid sedan det infördes är det för tidigt att utvärdera menar Erik Magnuson, som är ansvarig för provet på Socialstyrelsen.
Erik Magnuson säger: “Min förhoppning är att när det här systemet har satt sig så är det här systemet mer effektivt och får igenom fler personer än det tidigare systemet.”

Utan att låta rasistisk eller främlingsfientlig så vill jag som patient inte träffa på en läkare som inte förstår vad man säger eller som inte kan tala om vad som är fel på mig på det svenska språket när jag är i Sverige. Sen kvittar det om läkarens ursprung är från Finland eller Irak, från Italien eller Ryssland. Ska en läkare tjänstgöra i Sverige är det tvunget att de talar språket, sen är det förstås också en nödvändighet att deras utbildningsnivå ligger på samma nivå som den svenska eller Europeiska, för annars sätter socialstyrelsen och SKL patientsäkerheten i andra hand bara för att göra det enklare för sådana som säger sig ha utländska läkarlegitimationer i arbete. För vem vet, kommer de hit utan papper, utan bevis på vem de är men säger att de är läkare.
Hur mycket skada kan inte en sådan person åstadkomma?
Hur många patienter får då lida för att få ett önskat resultat från Socialstyrelsen eller SKL?
Nä, det viktigaste är patientsäkerheten för oss alla, för även om man inte är sjuk idag så kan man bli det i morgon och då tror jag ingen vill möta en läkare som inte vet vad den sysslar med.

Göran Walther

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •