Ja NMR är ett hot men de är inte det största hotet.

Det är märkligt att den tidningen som skrikit mest om hur desinformation och fake news är ett hot mot vår demokrati också ägnar sig åt just det.

År 2107 sa säkerhetspolischefen Anders Thonberg att Säpo bedömde att det i dag finns tusentals våldsbejakande islamister i Sverige. Han sa också att ökningen de senaste åren har varit explosionsartad och att de aldrig sett något liknande i den omfattningen tidigare. Det handlar om allt från personer som sympatiserar med extremistiska våldsbejakande budskap till sådana som inspirerar, rekryterar eller samlar in pengar. Störst är koncentrationen i Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro.

Igår kunde vi läsa om hur tre personer anhållits misstänkta för förberedelse till terroristbrott i Sverige., varav en haft kontakt med Akilov som för ett år sedan med full kraft körde in i folkmassa på Drottninggatan i Stockholm. Fem människor miste livet och många fler skadades.

Idag kan vi läsa i Expressen om hur nazisterna är vårt största hot. I flera ärenden har polisen nekat eller dragit in vapentillstånd för nazister, det är bra. Om ens risken finns att en gruppering av det här slaget skulle ges möjlighet att resa vapen inom vårt lands gränser, ska de inga vapen ha. Men så kommer vi till det med “största hotet”.

Missförstå mig rätt, NMR-rörelsen drivs av ett patos och en ideologi jag tror få ställer sig bakom, och visst kan även jag se hotet från dem, liksom jag kan se hotet från de vänsterextrema. Men att nazister skulle vara det största hotet är en lögn. Det är stor skillnad på att vara ett hot och ett största hot.

Det här “nya normalläget”, alltså det största hotet, som tusentals våldsbejakande islamister försatt vårt land i innebär att vi måste klara av att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Ja NMR är ett hot men de är inte det största hotet.

Det handlar inte om att blunda för det högerextrema hotet, eller för den delen det vänsterextrema, det handlar om att inte låta lögnen om nazister som det största hotet ytterligare stå vägen för att se det reella hotet.

Vi har haft tillräckligt av “Mona Sahlinare” som länge styrde bort viktig arbete från just islamistiska våldsbejakande miljöer. Den soppan vill vi verkligen inte hamna i igen.

Sedan bryr jag mig inte om att Expressen återberättar Förvaltningsrättens beskrivning om att NMR är en högerextrem militant rörelse som enligt dem bedöms vara det största hotet mot Sveriges inre säkerhet. Som en del i vår riksmedia har de ett ansvar att förhålla sig sakligt och nyanserat om vår inre säkerhet. Punkt!

https://www.aftonbladet.se/…/sapochefen-det-finns-tusentals…
https://omni.se/uppgift-minst-en-av-de-gripna-har-…/a/QlB1dx
https://www.expressen.se/…/polisen-plockar-av-nazisterna-d…/