EU hotar Sverige med en mångmiljardsmäll!

| 2 maj, 2018

Tittade lite på nyhetssändningarna nu på morgonen när jag nästan satt morgonteet i fel strupe efter att ha hört att Sveriges avgift till EU kommer att kunna höjas med 40% nu efter Brexit. Enligt SR som Aftonbladet bygger sin artikel på så kommer idag EU-kommissionen presentera sitt förslag till ny flerårsbudget för EU efter Brexit. Och den svenska EU-avgiften, som i dag ligger på 40 miljarder kronor, kan enligt finansdepartementets beräkningar öka med så mycket som 40%. Den allsmäktiga Löfven säger dock att det kommer inte att hända. Sverige anser att EU då måste rätta mun efter matsäck och krympa budgeten. Men i morgon väntas EU-kommissionen istället föreslå en höjning som enligt finansdepartement skulle kunna kosta Sverige 16 miljarder extra per år i höjd avgift.

Om det kommer att ske motsvarar det en stor del av satsningarna i regeringens budget för 2018. Regeringen har till exempel anslagit tio extra miljarder till kommunerna och två miljarder extra till polisen.
Sverige och Nederländerna, som är stora nettobetalare till EU, väntas drabbas hårdast av EU-kommissionens förslag i morgon, bland annat eftersom rabatten på medlemskapsavgiften väntas försvinna. Utebliven rabatt skulle kosta Sverige fem miljarder kronor per år.
Men Sverige står alltmer ensamt i EU i den här frågan. Tidigare återhållsamma länder som Tyskland och Frankrike, men även Finland, är i dag beredda att betala mer till EU.

Statsminister Löfven varnade i februari för att en ökad EU-budget skulle slå hårt mot satsningar i den svenska välfärden, trots att regeringens egna beräkningar pekar mot ett rekordstort överskott i statsbudgeten år 2021, det år som EU.s nya flerårsbudget börjar gälla. Överskottet väntas ligga på över 70 miljarder kronor.
Vi är beredda att ta ansvar och betala vår andel till EU, men det kommer aldrig att få gå ut över välfärden, var Löfvens besked till väljarna: “Det är beskedet till de svenska väljarna att det trygghetsbygge som vi håller på med i Sverige, det kommer aldrig att riskeras.”

Nu frågar jag mig om det verkligen är så viktigt att vara kvar i det globaliseringsexperimentet EU, är det inte bättre att göra som Storbritannien och ordna en Swexit-omröstning?
För vad för nytta har Sverige och de svenska medborgarna av EU?
Visst många säger vi kan resa passfritt i hela EU och vi kan handla med oss hem mer än vad vi kunde innan vi gick med i EU. Men Norge är inte med och de har samma införselregler som vi har, det är bara att de slipper betala dessa oerhörda avgifter till ett byråkratiskt maskineri i Bryssel som bara blir större och större. De har samma regler om passfrihet som övriga länder i Europa och beträffande den där passfriheten så fungerar den dåligt numera, det är i fler och fler passpassager som du är tvungen att visa upp passet, det är fler och fler ställen som det krävs av dig att antingen ha ett nationellt ID-kort eller pass på dig bara för att polis och myndigheter ska veta vem du är.

Så just beträffande passfriheten faller frågan om enkelhet att vara EU-medlem där.
Nu är där dem som kommer att opponera sig och säga att vi mister bidrag från EU. Men det skrevs längre upp att Sverige är en av de största nettobetalarna i hela EU, det är alltså så att Sverige betalar mer i avgifter än vad vi får tillbaka i bidrag och det rör sig inte om småsummor, Enligt Europaportalen så nettobetalar Sverige in mellan 50-60 miljarder till EU, eller en summa av ca: 1 700 kronor per person som bor i landet.
Så än en gång frågar jag, är det verkligen någon nytta att vara med i detta globaliseringsexperimentet?
Eller skulle Sverige klara sig bra, kanske bättre utan att vara med där i Bryssel?

Göran Walther

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx…
https://www.expressen.se/…/mangmiljardsmall-mot-sverige-av…/
https://www.europaportalen.se/teman/sveriges-eu-avgift

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •