Löfven. Varför talar du inte om sambandet mellan den stora invandringen och våldtäkterna?

Min ilska över Stefan Löfvens löfte om att ge våra fattigaste pensionärer upp till 600 kr mer månaden håller i sig sedan igår. Ingen behöver vara raketforskare för att förstå att de 600 kommer ätas upp av skatter och sänkta bostadsbidrag. Det är ju så det fungerar, får du den minsta lilla extraslant, så sänks eventuella bidrag.

Trygghet var en av de ytterligare frågor Löfven tog upp i sitt första Majtal. Han talade bland annat om krossade fönsterrutor och blodfläckar i tunnelbanan, samtidigt som vi vet att otryggheten i Sverige är mycket mer komplicerad än så. Vi också att det knappast är i tunnelbanan det skjuts, parallella strukturer existerar eller kriminella gäng som styr. Det är i våra utsatta och särskilt utsatta områden.

Men, var det någon som hörde Löfven tala om kvinnors otrygghet? Uttrycktes någon avsky över alla våldtäkter och gruppvåldtäkter? De ökande andelen av våldtäkter är knappast någon småfråga eller litet problem, om man nu som Löfven ska tala om trygghet och ett starkare samhälle.

I dag har vi ett läge i Sverige där fler än någonsin våldtas, anmäler våldtäkt och där fler kvinnor än någonsin vittnar om sin utsatthet. Vi har i kölvattnet av det också fått höra hur våldtäktsanmälningar läggs på hög. Vi har också fått höra om bristande resurser hos polis och kanske framförallt något som blivit tydligt, knappats några straff att tala om.

Stefan Löfven, varken nämnde, eller har tidigare visat att han tar våldtäkt på allvar. Många av oss hade gärna lyssnat på idéer om hur och vilka kraftfulla åtgärder skulle sättas in för att få stopp på detta.

Han kunde ha sagt något i stil med: I ett starkt samhälle kan inte bara ett fåtal dömas för våldtäkter, oavsett om det handlar om överfalls- eller gruppvåldtäkt. Han kunde ha sagt: Vi kan inte lämna de drabbade kvinnorna med livslånga trauman medan deras våldtäkstmän, får så låga straff att de knappt är märkbara.

Löfven kunde också ha sagt något i stil med: De senaste åren har Sverige upplevt den största invandringen någonsin. Därför är det viktigt att vi utreder sambandet mellan det och kvinnors ökade utsatthet för sexualbrott. Det är emellertid något som är helt främmande för regeringen. Det blir väl som vanligt, tystnad ska råda. Och är det någon som höjer rösten, så kommer anklagelser om att fiska-i-grumliga-vatten, hagla. Det hjälper inte brottsoffren, det vi. Det har bara lett till politisk kramp, kortslutning och motsättningar, som framför allt tagit fokus från sakfrågan. Frågan är när alla våldtagna offer någonsin kommer få upprättelse?
Bildkälla: Nyheter Idag

Ping Stefan Löfven

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •