Svartmålning räddar inte krisande S!

| 2 maj, 2018

Läser Aleksandra Boscanins ledare från igår som handlar om socialdemokratin och deras svikande opinionssiffror.
Aleksandra har en mycket tydlig överskrift där det står: “Svartmålning räddar inte krisande S.”
Hon fortsätter sen sin ledare med: “I en tid med andra konfliktlinjer än under partiets storhetstid verkar Socialdemokraterna ha svårt att veta vad som är deras roll. Lyckas man inte övertyga väljarna om sin egen politik kan man alltid försöka svärta ner motståndaren.”

“I förra valet till Göteborgs kommun backade Socialdemokraterna ungefär 7 procentenheter från valet 2010 och fick 22,4 procent av rösterna. I höst ser det ut som att partiet kommer att göra ännu ett katastrofval. I GP/Sifos lokala undersökning fick Socialdemokraterna 15,4 procent. Om resultatet står sig skulle det innebära att partiet på två mandatperioder halverats i storlek.
Även på riksnivå är trenden negativ. Det senaste valet fick Socialdemokraterna 31 procent av rösterna, vilket var partiets näst sämsta resultat på 100 år. I SVT/Novus väljarbarometer för april uppgav 26,9 procent av de tillfrågade att de skulle rösta på Socialdemokraterna, en minskning med drygt 4 procentenheter jämfört med valet 2014.”

“I en tid med andra konfliktlinjer än under partiets storhetstid verkar Socialdemokraterna ha svårt att veta vad som är deras roll. I vintras aviserades ett trygghetsprogram som ska presenteras steg för steg fram till valet. Hittills har det varit spretiga förslag som varit otillräckliga för att lösa de problem som Sverige står inför.
Två av förslagen inom programmet som introducerats hittills – och som Stefan Löfven (S) nämner i en debattartikel i Aftonbladet med anledning av arbetarrörelsens dag – är 14 000 fler anställda inom vården till 2022 och 10 000 fler anställda inom Polismyndigheten till 2024. Målen är det inget fel på, problemet är snarare att Socialdemokraterna inte reflekterat kring vilka medel som krävs för att nå dit. Det går inte att beställa nya sjuksköterskor och poliser bara genom att knäppa med fingrarna.”

“Vad detta grundar sig i framkommer inte. Precis som i LO:s omdiskuterade valfilm, där Moderaterna anklagades för att vilja sänka löner för undersköterskor, är dessa påståenden tagna ur luften. Statsministern kan knappast ha missat att de jobbskatteavdrag som Alliansen införde procentuellt gav mest tillbaka till de grupper som tjänade minst.
När Moderaterna i sin skuggbudget förra året föreslog en sänkning av inkomstskatten med 22 miljarder kronor ville man, precis som tidigare, att de med lägst löner får mest tillbaka. Trots detta, och trots att Moderaterna inte sagt något om att sänka lönerna för dem som befinner sig på arbetsmarknaden, målar såväl Socialdemokraterna och LO upp en felaktig bild. Lyckas man inte övertyga väljarna om sin egen politik kan man alltid försöka svärta ner motståndaren.”

Aleksandra Boscanin är som vanligt mycket träffsäker i sina ledare och debattinlägg, detta är inget undantag.
Hon ställer de frågorna som behöver få ett svar, hennes analyser i de svårigheter som socialdemokraterna står inför är helt korrekta. För där är väl ingen som längre tror att socialdemokraterna och gänget bakom Löfven kommer mirakulöst lösa allt som Sverige står inför och det är som Aleksandra skriver inte bara att knäppa med fingrarna för att beställa fram 14 000 nya sjuksköterskor och 10 000 nya poliser. Det krävs betydligt mer än så, sen med tanke på att EU-kommissionen aviserar höjda avgifter och slopade rabatter så är utrymmet för de sjuksköterskor och poliser som Löfvenregeringen vill ska knäppas fram ännu mindre än innan om regeringen inte kör det vanliga tricket med att höja skattetrycket på den svenska skattebetalaren.

Sen det fulspel som ideligen kommer från socialdemokraterna och deras förtrogna LO med Karl-Petter Thorwaldsson i förgrunden där de kör med falska fakta olika tidningsintervjuer, i debattartiklar, i valfilmer och i olika valtal gör inte saken bättre.
Men som Aleksandra skriver lyckas man inte övertyga väljarna om sin egen politik kan man alltid försöka svärta ner motståndaren, sen gå till attack om någon skulle köra samma metod mot dem själva och skylla dem för att köra med fake news. För det är något socialdemokraterna med stor framgång sysslat med under gången tid och kommer att fortsätta med så länge de finns kvar i det politiska etablissemanget.

Göran Walther

http://www.gp.se/…/boscanin-svartm%C3%A5lning-r%C3%A4ddar-i…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •