Björklund vill frysa biståndet till Palestina.

| 3 maj, 2018

Nu har Palestinas president Abbas gjort det i det blå skåpet så att säga. Under ett möte i måndags med det palestinska nationella rådet på Västbanken, som han, med hänvisning till ett antal böcker, sade att utrotningen av europeiska judar var ett resultat av judarnas finansiella aktiviteter, inte antisemitism.
Han ska ha beskrivit “judarnas sociala funktion” som “ocker, bankverksamhet och sådant”.
Björklund skriver på Facebook: “Uttalandet är helt oacceptabelt och bland det värsta jag har hört”.
”Tydligare kan inte antisemitismen uttryckas”,

Även Isabella Lövin anser att uttalandet är helt oacceptabelt.
Men hon landar inte i samma slutsats som Björklund, som anser att hela eller delar av biståndet ska frysas tills Abbas bett om ursäkt. Sverige ger inget bistånd direkt till Palestinska myndigheten, utan till olika organisationer, påpekar hon. Biståndet används till vattenrening, kvinnligt företagande och annat som ska stärka det civila samhället.
Hon säger: “Det här är otroligt viktiga saker för människors överlevnad, så det är först i sista hand som vi skulle ta till en sådan åtgärd att vi stryper stödet till barn, kvinnor och ungdomar.”

Björklund anser att det svenska erkännandet av Palestina som en egen stat i dag framstår som helt ogenomtänkt.
Han skriver: ”Uttalandet vittnar också om det falskspel som PLO hela tiden bedriver, att inför omvärlden framstå som kompromissvillig men internt i Palestina bidra till att hetsa upp stämningarna mot judar”.
Moderatledaren Ulf Kristersson skriver i en kommentar att Abbas uttalande är ”helt oacceptabelt”. Han tillägger dock att bistånd är inget man ”ställer in från en dag till en annan.
Han skriver: ”Däremot tror jag att det samlade biståndet till Palestina skulle behöva ses över, givet återkommande rapporter om att biståndet medverkar till att stödja våldsbejakande grupper”.

TT har sökt utrikesminister Margot Wallström (S) för en intervju. Hennes presstab hänvisar till ett inlägg på Twitter där hon fördömer Abbas utspel.
Hon skriver på Twitter: ”Talet som den palestinske presidenten Mahmud Abbas gav den 30 april innehöll oacceptabla yttranden. Sverige och EU engagerar sig fortsatt för att bekämpa alla former av antisemitism och alla försök att ursäkta, rättfärdiga eller trivialisera Förintelsen”.
Kritik och fördömanden kommer även från EU:s utrikestjänst och FN.
I ett uttalande från FN:s Mellanösternsändebud Nickolaj Mladenov står det: “Sådana uttalanden är oacceptabla, djupt stötande och tjänar inte det palestinska folkets intressen eller fred i Mellanöstern”.

BBC rapporterar att även Israels premiärminister Benjamin Netanyahus talesperson fördömer det och kallar Abbas uttalanden “antisemitiska och patetiska”.
Jonathan Greenblatt, ledare för Anti-Defamation League (ADL) som arbetar emot bland annat antisemitism, avfärdar Abbas “historielösa och pseudo-akademiska påståenden”.
Han säger: “Palestiniernas presidents senaste utfall visar ännu en gång djupet och ihärdigheten i den antisemitiska attityd han besitter”.
Än en gång visar det sig var de verkliga antisemiterna finns och det är inte i bland européerna som många i vänsterkretsar tycker, utan någon helt annan stans.

https://www.svt.se/…/bjorklund-vill-frysa-bistandet-till-pa…
http://www.dagen.se/…/abbas-forintelsen-var-ett-resultat-av…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •