Häktningsförhandlingar om terrorbrott inledda.

| 3 maj, 2018

I måndags så anhölls tre personer för förberedelse till terrorbrott, sedan dess har de tre männen varit anhållna. Nu har den första häktningsförhandlingen inleddes under torsdagen och på eftermiddagen kom besked om att 38-åringen häktas på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Männen begärs häktade på sannolika skäl, vilket är den starkaste misstankegraden, för förberedelse till terroristbrott i bland annat Strömsund i Jämtland och Akalla i Stockholm. Det framgår av häktningsframställan.
Två av männen, 29 år och 45 år, är medborgare i Uzbekistan och en 38-årig man är medborgare i Kirgizistan. Samtliga misstänkta är skrivna i Stockholm, men en av männen har kopplingar till Strömsund via bolag, visar dokument som SVT Nyheter tagit fram. Enligt häktningsframställan ska brottet ha begåtts någon gång mellan den 1 juli 2017 och den 30 april i år när de greps. Två av männen anhölls i sin frånvaro fem dagar tidigare.

En av männen, 45-åringen, misstänks ha förberett terrorbrottet under längre tid, redan från den 1 januari förra året.
Den första häktningsförhandlingen av tre påbörjades i Solna tingsrätt vid 13.30 på torsdagseftermiddagen. Åklagaren begärde att häktningsförhandlingen mot den misstänkte 38-åringen skulle hållas bakom stängda dörrar. Innan dess hann försvararen Kristofer Stahre säga att hans klient bestrider häktningsyrkandet, och han förnekar förberedelse till terroristbrott. Samtliga misstänkta kommer under förhandlingarna att vara med via videolänk. Detsamma gäller deras respektive försvarare. Vid 14:40 kom det besked om att den 38-årige mannen häktas av Solna tingsrätt mot sitt nekande. Enligt rådmannen Ewa Lindbäck är mannen på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Det finns också risk för att han undanröjer bevis eller flyr, eller fortsätter begå brott.

Advokat Erik Westerberg som representerar en av de misstänkta männen avböjer att kommentera saken för SVT Nyheter och hänvisar till yppandeförbud. Försvarsadvokaten Kristofer Stahre avböjer också från att kommentera. SVT Nyheter har tidigare pratat med en av de gripne männens bror.
Brodern sade i måndags: “Han har sökt asyl. Han har inte haft problem här, men däremot i hemlandet på grund av religiösa skäl.”
Enligt uppgift till TT ska minst en av de misstänkta männen ha haft kontakt med Rakhmat Akilov, som erkänt lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm.
Säpo säger om de terrorgripna. Vi har samlat in mycket teknisk bevisning. Säkerhetspolisen fortsätter samtidigt som häktningsförhandlingarna hålls sin utredning och utesluter inte fler gripanden.
Karl Melin presschef på Säkerhetspolisen säger: “Vi har tagit ett stort beslag som vi arbetar med för fullt. Det rör sig om teknisk utrustning och övrigt material.”

Exakt vilken typ av utrustning det rör sig om vill Säpo däremot inte uttala sig om.
Karl Melin säger: “Det är svårt att gå in på detaljer. Just nu är det fortfarande väldigt tajt med informationen och det har med den pågående förundersökningssekretessen att göra.”
Ett av tillslagen skedde i Strömsund i Jämtland. Enligt en granne som SVT Nyheter pratat med ägnade polisen då flera timmar åt ett skjul på en tomt. Polisen ska bland annat ha burit ut flera ”tunga byttor” från platsen.
Melin säger: “Vi jobbar vidare i två spår. Det ena spåret är förundersökningen kring de beslag som vi har gjort, det är ett stort arbete. Det andra spåret är att förhindra att någonting inträffar, överhuvudtaget i Sverige.
Det är en förundersökning som pågår och den utredningen får avgöra om det blir fler gripanden.”
SVT frågar: “Finns det misstänkta personer som ni fortfarande söker?”
Melin svarar: “Jag väljer att svara att det inte går att utesluta utifrån det arbete som pågår.”

Uppdatering! Nu är alla tre männen häktade två på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Den tredje mannen häktas av den lägre graden, som skäligen misstänkt för förberedelse till terrorbrott av Solna tingsrätt.

https://www.svt.se/…/de-tre-misstankta-for-terroristbrott-b…
https://www.svt.se/…/sapo-om-terrorgripna-vi-har-samlat-in-…
https://www.svt.se/…/jamtland/grannen-mycket-polisaktivitet…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •