Lars Vilks – Är drevet på utdöende?

2576: O drev var är din udd?

Jag har läst boken Skampålen. Tio essäer om mediedrev med Paul Frigyes som redaktör. I boken diskuteras drivkrafterna bakom dreven. Och ett drev är per definition något där den utpekade får utstå en offentlig bestraffning som inte står i proportion till förseelsen. När väl skurken är korad blir denne lovligt byte och det går bra att ansluta sig till drevets ”rätta” sida. Reservationer brukar detinte vara mycket av. Men det är underhållande och en eller annan form för personlig katharsis.

Per Svensson menar i sitt inlägg att drevet har sett sina bästa dagar och att det är på utdöende. Men boken kom ut före metoo och akademiens jubelföreställning så det kanske inte stämmer helt och hållet.

När det råder massdrev som det gjorde under meetos storhetstid kan en del komma undan genom att smyga ut i kulisserna medan andre hamnar i rampljuset. En av författarna är Oisin Cantwell och frågan är vad han skulle ha skrivit om boken hade kommit lite senare.

I drevets mekanismer skymtar man alltid något större och mera abstrakt. Att de uthängda är representanter för ett osunt system som drevet blottar. Därmed uppstår också förhoppningar om avgörande förändringar. Att söka upp alla skurkar som rör sig i ett skumrask. Men det blir sällan något av det. Medicinen är alltid densamma: Mer medieträning.

2576: O drev var är din udd?

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •