Unga ensamkommande afghaner lämnar Sverige för Frankrike

| 8 maj, 2018

Läser nu på SVT-nyheter att allt fler “ensamkommande” unga som fått avslag i sina asylärenden lämnar nu Sverige för att ta sig till Frankrike.
Där står så här i SVT:s artikel: Unga ensamkommande afghaner som fått avslag på sin asylansökan lämnar Sverige för Frankrike. Det säger Svenska kyrkan i Paris som märkt av en markant ökning.
Kyrkoherden Tanya Kamensky säger till Sveriges Radio Ekot: “I nuläget har det blivit väldigt många och vi har inte riktigt kapacitet för det.”
Hon fortsätter berätta: Redan förra året började ungdomarna komma, men de senaste veckorna har det skett en markant ökning, enligt Sveriges Radio Ekot. I Frankrike kan de ensamkommande afghanerna söka asyl på nytt, trots att de fått avslag i Sverige, och processen går betydligt snabbare än i Sverige.

Diakoniassistenten Sara Brachet säger till Sveriges Radio: “Men sen vet vi ju inte vad som händer, för det kommer ju tydligen väldigt många till Paris just nu och det kan ju leda till att handläggningstiderna blir längre även här.”
Svenska kyrkan i Paris har kontakt med ett femtiotal ungdomar, varav de flesta talar bra svenska efter några år i Sverige. I kyrkan får de fika, duscha, tvätta sina kläder och ladda sina mobiler.
Ali, 23, lämnade Sverige för Frankrike efter sju år. Nu hoppas han på ett nytt liv i det nya landet.
Han säger: “Det, asylansökan, kommer att behandlas på ett helt annat sätt. Mycket bättre än i Sverige.”
Nu ställer man sig frågan varför som där står i SR:s artikel att Frankrike behandlar de ensamkommande ungdomarnas asylansökningar som om de vore nya i Europa. Avslagen i Sverige spelar inte in.

Sen kan man fråga sig vad det franska folket säger efter att de fått reda på att Frankrike fick ett historiskt högt antal asylansökningar förra året, över 100 000 och ungdomar från Afghanistan är den näst största gruppen. En ny striktare asyllag är på väg att antas, men lär inte beröra de unga från Afghanistan. Enligt Sara Brachet får många av dem uppehållstillstånd för ett år, som kan förnyas.
Kommer det franska folket att revoltera emot den franska regeringen, eller kommer de bara att godta att Frankrike med tiden kommer att övertas av muslimerna?
Eller kommer de precis som här i Sverige bara knyta näven i byxfickan och mumla för sig själva hur regeringen får göra så här?
Vad tror ni, vad är era tankar om detta?
Jag har min bild klar över det och den blir inte så vacker för den sittande presidenten Macron eller för premiärminister Édouard Philippe.

Göran Walther

https://www.svt.se/…/unga-afghaner-lamnar-sverige-for-frank…
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx…
https://www.dn.se/…/okande-antal-unga-afghaner-lamnar-sver…/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •