“De trodde nog att vi var flåbusar som skulle gå bärsärkagång i riksdagshuset.”

| 9 maj, 2018

Metro som alla andra tidningar gör nu partiledarintervjuer. Här är den intervjun som de gjorde med Jimmie Åkesson.
När man börjar läsa denna intervjun så är den som alla andra partiledarintervjuer men ganska snart börjar Metros journalist att tagga sig in på Sverigedemokraternas förflutna, men det skulle de inte gjort Åkesson gör klart för journalisten att han är trött på frågor om partiets förflutna.
På frågor om rötterna i rasideologiska ”Bevara Sverige svenskt” och en flyktingpolitik där all invandring från ”etniskt avlägsna kulturer” skulle stoppas. Inom partiet kallas åren i början av 90-talet för ”de vilsna åren”.
Åkesson säger själv: “Det finns inga spår kvar sedan den tiden. Mer än partinamnet, idag vill Sverigedemokraterna vara som de andra riksdagspartierna. Och ändå inte.

När intervjun börjar på riktigt och journalisten från Metro börjar fråga ut Åkesson så är den första frågan denna: “Och din syn på invandring och integration, vad grundar sig den i?”
Åkesson svarar: “I min värld grundar den sig i logiskt tänkande, om man ska vara krass.”
Härefter så skriver Metro att valet i år är det första sedan flyktingkrisen 2015. Brott och straff tillsammans med migration har hamnat högt upp på dagordningen. Samtidigt har en rad partier skiftat till en mer restriktiv migrationspolitik.
Nästa fråga blir då förstås: “Hur stort är gapet mellan er och andra partier i den här frågan i dag?”
Åkesson svarar: “Det är väldigt stort ändå. I retoriken kan det ibland låta som att det inte är så stor skillnad. De som ligger närmast oss tror jag är Moderaterna. Men de vill ändå ha en asyl- och anhöriginvandring på 50 000-60 000 personer om året. Vi menar att Sverige snarare behöver ett återvandringsnetto.”

Att Åkesson och Sverigedemokraterna sneglat på Danmark och deras migrationspolitik är inget nytt, trots det skriver Metro detta. När sen Metro ber Åkesson beskriva en tid han tagit intryck av beskriver han Per Albin Hanssons folkhemstal:
“Han pratar väldigt tråkigt. Men orden liksom. Det är väldigt vackert. Att man faktiskt lyckades sätta kraft bakom orden om Folkhemmet under nästan hela 1900-talet. Vissa värderingar, som att man ska göra sin plikt innan man kräver sin rätt, har vi helt släppt i dag.”
Enligt Åkesson har de andra riksdagspartierna har hittills inte velat samarbeta med Sverigedemokraterna. Men under den senaste tiden har någonting hänt med sätter han blivit behandlad på.
Han säger: “De trodde nog att vi var flåbusar som skulle gå bärsärkagång i riksdagshuset när vi kom in. Men de har förstått under de här åtta året att det inte är så. Jag upplever att jag blir visad respekt i dag på ett annat sätt. Det är tonfall, frågor, vad man kritiserar oss för…”

För att bli svensk medborgare vill Sverigedemokraterna se kunskapsspråk i svenska och samhällsorientering. Men Jimmie Åkesson sneglar också mot de värderingstester som finns i en del andra länder.
På detta svarar Åkesson: “Jag tycker att det är ganska bra. Vi i Sverige har utgått från att ingen som kommer hit behöver anpassa sig. Man får följa lagen, men i övrigt spelar det inte så stor roll. Det är det som leder till att vi får parallella samhällsstrukturer som kommer leda till att olika grupper kommer kräva särrättigheter.”
Han vill inte själv definiera ordet ”svenskhet”. Det är något som växer fram organiskt, säger han. Det handlar inte om små grodorna och köttbullar, utan i högre grad om värderingar.
Men samtidigt är det något som Jimmie Åkesson vill att människor som kommer hit blir. Svenskar.
Han säger: “Det finns svenskar. Vill man komma till Sverige, det får man göra, men då får man banne mig bli svensk. Ungefär så. Men jag kan inte avgöra när man blir det.

Jimmie Åkesson kritiserar ofta medierna för att svartmåla det egna partiet. Samtidigt visar undersökningar att Sverigedemokraterna dominerar på social medier. Så naturligtvis blir nästa fråga: “Varför är ni så stora på sociala medier?”
Åkesson svarar: “Just därför. Våra sympatisörer får inte veta det de vill veta genom filtret som finns i etablerade medier. Då har man av tradition sökt sig någon annanstans.”
Paradoxalt nog ville Åkesson själv bli journalist ett tag. Han gick medieinriktning på gymnasiet.
Åkesson säger: “Jo, men jag ville faktiskt det i ett svagt ögonblick. Sen började jag träffa en massa journalister och tänkte att, nej det ska jag inte bli. Eller riktigt så illa var det kanske inte…”

Efter detta urartar intervjun med frågor om krogbråk, bokföringsbrott och förskingring, sexuella trakasserier och uteslutningar, Metro drar också upp att Sverigedemokraterna har sju riksdagsledamöter som blivit politiska vildar samt att 155 kommunpolitiker har hoppat av sina uppdrag.
På detta svarar Åkesson: “Vi är det yngsta partiet. Vi har inte haft en stabil grund överallt. Men det går i rätt riktning.”
Efter den frågan så kommer Metro så klart med frågan om vad Åkesson tycker och tänker om Alternativ för Sverige (AfS):
Han svarar: “På ett sätt är det bra att de har någonstans att samlas, så att de kan bråka med varandra i stället för oss.” Och fortsätter: “Vi vill inte tappa röster till det nya partiet. Men Sverigedemokraterna har sitt fokus på annat håll.
Vi förhåller oss till Moderaterna och Socialdemokraterna. Det är dem vi utmanar. Vi vill ha makt. Det är vårt mål.”

När man läst hela intervjun och intervjun med Fridolin som Metro gjort innan så skiljer sig dessa åt som natt och dag, i intervjun med Fridolin så förhåller sig tidningen ödmjuk och de frågar inget om deras historia, eller om avhopp från det partiet. Så man frågar sig om man ska kalla detta en partiledarintervju eller det snarare skulle kallas ett försvarstal som Jimmie Åkesson fick hålla för att försvara sig och partiet från en massa frågor som inte hör till en sådan intervju i valtider. Inte när läsarna vill få reda på vilken politik partiet vill genomföra om de kommer till makten.
Men vi får nog inte förvänta oss något annat av en sådan “blaska” som Metro. Och jag tror tyvärr att vi inte kan förvänta oss något annat av de övriga MSM.

Göran Walther

https://www.metro.se/…/jimmie-%C3%A5kesson-om-utbrytarparti…