Uppmaning: stäng Al-Azharskolan direkt

Det här en skola som allt oftare orsakar svarta rubriker, och nu är det dags igen, skriver Kurdo Baksi i SvD.

Senast var 2017. Då blev skolan föremål för debatt i vår riksdag efter det framkommit att de särbehandlade flickor och pojkar. Under debatten sades saker som att nu krävs att regeringen agerar snabbt och kraftfullt. Har något kraftfullt skett? Nej, trots att dela upp människor på bussar, oavsett om det är utifrån etnicitet eller kön, hör till historiens skräphög.

Det var tyvärr inte första gången. Redan för 15 år larmades det om att Al-Azharskolans delade på flickor och pojkar men då, som nu, lät man saken mer eller mindre vara.

Vi har också kunnat läsa om hur skolan håller böner under lektionstid, så sent som i den 22 april i år bjöd skolan också in den våldsbejakande, antisemitiska, antifeministiska och homofoba organisationen Milli Görüs, vars mål är att införa kalifat och sharia vart än de dyker upp.

Nu har skolan bjudit in en “sångare som är kopplad till den turkiska högerextrema och ultranationalistiska rörelsen Grå vargarna”, skriver Baksi.

En av den här sångarens (Yildizdogan) mest kända sånger har budskapet att alla länder borde turkifieras. Sången avlutas med att Yildizdogan lovar att han inte tänker dö förrän detta skett. En annan sång tillägnas grundaren av MMHP, Nationella aktionspartiet, som förnekade folkmordet på armenierna och verkade för att armenierna helt skulle berövas sin identitet och kultur. I sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att Grå vargarna, som är den militära delan av MHP också lever under parollerna: “Endast turken är arbetsman” och “turken är värd hela världen”.

Det har redan funnits saker som sanktioneras av skolan som borde hade lett till en stängning. Om inte detta är droppen som får bägaren att rinna över, då står det bortom all tvivel att skolan kan sätta sig över både den svenska skolplanen och vår demokrati. Frågan alla borde ställa sig: Vad är det för framtida samhällsaktörer som skolan kommer bidra med? Det är ju fullständigt klart att om skolan formar eleverna i vad som inte kan beskrivas på något annat sätt än som en islamistisk och västfientlig miljö, så är det precis det som kommer komma ut i andra änden.

https://www.svd.se/vad-gor-en-hogerextrem-sangare-i-en-sven…
https://www.svt.se/…/al-azharskolan-far-ytterligare-kritik-…
https://www.expressen.se/…/skola-tvingar-flickorna-langst-…/
https://www.tv4.se/…/tidigare-förskolechef-på-al-azharskola…