Ivar Arpi: Özz Nujen, svartarbete och snåla svenskar

| 10 maj, 2018

Ivar Arpi skriver på Facebook om Özz Nujen och precis som jag gjorde i ett tidigare inlägg, uppmärksammar han att Nujen tycks ha en minst sagt märklig relation till ”svensken”.

 Özz Nüjen har en minst sagt komplicerad relationen till svensken. Eller till ”svensken”, som han skriver. Han kanske behöver åka iväg på semester. Gotland är fint såhär års. Har hört att han har hus där.

Nüjen har alltså ertappats med att vara medskyldig till att ha betalat terroristen Akilov svart för ett husbygge. Gissningsvis för att spara pengar, snarare än att sponsra terror, men ändå. Med det färskt i minnet väljer han ändå att gå till attack mot “snåla svenskar”, som är det land som tagit emot flest asylsökande per capita av alla OECD-länder. Har han ingen skam i kroppen?

En liten reflektion är också att texten tillhör genren där någon som uppfattar sig själv som delvis utomstående, ofta invandrad, ska ge svenskar dåligt samvete och få svenskar att skämmas över sin svenskhet eller svensk kultur. Känns det inte som att den sortens uppblåsta uppläxningar passerat sitt bäst före-datum? Mitt intryck är att allt färre faller för det.

Om jag hade varit Özz Nüjen hade jag haft en klump i magen över att ha betalat en framtida terrorist. Kanske inte det smartaste att sedan medvetet förolämpa det folk som drabbades av terrorn.

https://www.expressen.se/kronikorer/ozz-nujen/jag-hoppas-att-du-har-en-klump-i-magen/

Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp