SVT vill veta: Känner du dig trygg i din vardag?

| 11 maj, 2018

Nu vill SVT att vi använder vår röst i sociala medier för att berätta om vi känner oss trygga i vår vardag. Hmm…tillåt mig småle. Hur stor är sannolikheten att de skulle ta med ett inslag där exempelvis jag uttrycker min oro genom att säga något om vår nya våldtäktskultur? Försvinnande liten skulle jag hävda.

Inte minst därför att de vill att dem som skickar in sina bidrag ska tänka på att berätta om man är engagerad fackligt, i ett politiskt parti eller på annat sätt är drivande inom frågor som trygghet och brott. Det är det med “på annat sätt” som får mig att tvivla. Vad kommer de göra med den informationen? Sondera nätet såklart och se vad vederbörande skriver i sociala medier. Och vips så kommer den där så kallade värdegrunden dyka upp som gubben i lådan.

Dessutom är deras påstående om att de bedriver sitt nyhetsarbetet så att människor ska uppfatta dem som trovärdiga, är en sanning med modifikation. De driver snarare sitt nyhetsarbetet så att människor ska duperas i att tro att de är trovärdiga, objektiva och sakliga.

Det har blivit en gigantisk diss.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kanner-du-dig-trygg-i-din-vardag

Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp