Barngiftermål, våldtäkter och antimuslimism

Läser i GT om hur föreläsaren Nora Adin, 23, vill att fler ska sprida skeden-i-trosan-tricket för att hjälpa personer som riskerar att föras ut ur landet mot sin vilja. Det handlar alltså om hedersrelaterat förtryck.

Som land har vi länge sett ett växande problem med unga som inte får välja hur de vill leva sin liv, och varje gång frågan aktualiseras, säger politiken att de har ett enormt ansvar att tala klarspråk och att de måste göra skillnad. Och så går en tid, kritiken upprepas och förklaringarna är detsamma.

Sked-tricket ska alltså förhindra barngiftermål?

Jag förstår anspråket med sked-tricket, att ge unga flickor ett verktyg för att kunna rädda sig själva men, så länge vi exempelvis tillåter en statlig myndighet att relativisera hedersförtryck (alltså med regeringens goda minne) så kan aldrig sked-tricket rädda mer än några få. Myndigheten för stöd till trossamfund lanserade i år en ny informationssida om islamofobi som tyvärr öppet tillåts relativisera hederskultur. Det här hamnar lite under radarn eftersom uppdraget de har fått av Alice Bah Kuhnke är att komma tillrätta med rasism riktat mot muslimer.

På sidan kan man bland annat läsa följande av Masoud Kamali, professor i socialt arbete vid Mittuniversitetet: “En rad omständigheter som demoniseringen av muslimer som terrorister och kulturell underlägsna genom ”hedermordsdebatten” har bidragit till den politiska och mediala förstärkningen av antimuslimismen”. “Antimuslimism” har alltså förstärkts av “hedersmordsdebatten”? Vad denne professor säger är att debatten om hederskulturer per se är islamofobiskt. Hur motverkar man en hederskultur när aktörer från samma kultur ges en plattform för att sprida sådant här?

Läser vidare om hur åklagaren valt att lägga ned utredningen om den misstänkta gruppvåldtäkt mot en flicka som skedde den 11 november i Malmö förra året. Det innebär att två av fjolårets fyra våldtäktsutredningar med flera gärningsmän är nedlagda. Det här bekräftar återigen ett mönster där få om ens några av dessa gruppvåldtäkter lagförs.

Det är inte första gången motbjudande sexualbrott går ostraffade och det lär inte vara den sista. Sexualbrott bestraffas nämligen nästan aldrig. Det är i stort sett riskfritt att gruppvåldta någon i Sverige. Det vanligaste grova brott som kvinnor utsätts för är i realiteten straffbefriat.

Kyskhetsbälte som vapen mot våldtäkter?

Vilka signaler sänder det ut? Det är ett hyckleri av gigantiska mått. Många pratar sig varma om feminism och jämställdhet samtidigt som vi ser genom fingrarna för en av de största kvinnorättsfrågorna i modern tid. Det finns förstås även alternativa lösningar här också att ta till – ett kyskhetsbälte i metall. Det finns teorier om att dessa bälten faktiskt användes i självförsvar och fungerade som ett skydd mot våldtäktsmän. Om vi lanserar dessa igen, så slår vi två flugor i en smäll: flickan som riskerar att giftas bort skyddas, liksom kvinnor från att utsättas för en våldtäkt.

https://www.expressen.se/…/metoden-ska-radda-offer-for-hed…/
https://www.dt.se/…/bawar-ismail-statlig-sajt-relativiserar…
http://www.kristianstadsbladet.se/…/utredning-om-gruppvald…/
http://www.kalmarlansmuseum.se/…/manadens-fo…/kyskhetsbalte/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *