Filminstitutets vd hotar med könsdiskriminering mot manliga regissörer och får stöd av lagen!

| 14 maj, 2018

Är detta första steget i den kampen som vänsterfeministiska organisationer i Sverige fört de sista åren att bannlysa män?
Den frågan är relevant när man hör hur Filminstitutets vd hotar med könsdiskriminering mot manliga regissörer och när hon dessutom får stöd av lagen då är frågan när alla män blir ställda utanför all typ av försörjning?

Men vi ska inte “måla Fan på väggen” än, detta är bara ett hot och man kan fråga sig om hon har sådan makt som hon tror sig ha. Det var på ett Metoo-seminarium i Cannes som Anna Serner gick ut med hotet mot landets manliga filmskapare om att införa könsdiskriminering i utbetalning av marknadsstöd.
Marknadsstödet är till för att stödja svenska kvalitetsfilmer med stark ”publikpotential”, enligt Filminstitutets hemsida.

Anna Serner tycker att det är för få kvinnliga filmskapare och tänker därför dra in marknadsstödet för män år 2020 och bara dela ut det till kvinnor om inte filmbolagen lyder och producerar fler filmer med kvinnor som manusförfattare och regissörer.
Hon säger till SR: “Jag kräver att vi ser en förändring.
Jag vill se att vi har åtminstone 30–40 procent kvinnor bakom filmkamerorna i ansökningarna (innan 2020).”

Diskrimineringslagen (tionde paragraf, första stycket) förbjuder diskriminering vid utbetalningar av ekonomiskt stöd. Men det finns några undantag: Förbudet i första stycket 1 hindrar inte heller åtgärder i fråga om stöd som är ett led i strävanden att främja jämställdhet mellan kvinnor och män eller lika rättigheter och möjligheter oavsett etnisk tillhörighet.
Det innebär att Anna Serner har juridiken på sin sida när hon planerar könsdiskriminering till år 2020.

Nu så ifrågasätter jag att hon själv kan ställa dessa krav och i så fall på vilken befogenhet hon kan göra det?
Själv kan jag inget eller i alla fall mycket lite om film och vad för film som Filminstitutet menar med ökad genrespridning och vad filmer av hög kvalitet med stark publikpotential och stor förankring på den nationella marknaden är. Att de själva skriver på sin hemsida att filmen ska ha hög igenkänningsfaktor, populärkulturella aspekter, relevant tematik, originalitet och ett brett tilltal i utförandet samt hantverksskicklig verkshöjd. Man skulle nog snarare fråga sig om denna Anna Serner sitter kvar fram till 2020 om hon framför sådana hot mot att diskriminera folk i en hel industri.

https://nyheteridag.se/filminstitutets-vd-hotar-med-konsdi…/
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx…
http://www.filminstitutet.se/…/produktionsstod/automatstod2/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *