”Det är inte lönt” säger Magnus som slutat anmäla inbrotten på campingen.

| 15 maj, 2018

Företagare i Ånäset, i Robertsfors kommun, har gett upp när det gäller att få hjälp av polisen vid inbrott och slutar nu att anmäla till polisen. Campingen hade fem inbrott förra sommaren.
Campingens ägare Magnus Ahlback säger: “Ja, jag har gett upp, jag orkar inte ringa och anmäla inbrott någon fler gång.”
Detta är alltså vardagen i glesbygdskommuner där det är långt till närmaste polisstation.

Företagare vittnar om att ena dagen kommer en bekräftelse från Polisen om att anmälan är mottagen. Nästa dag kommer ett brev med beskedet att utredningen är nedlagd på grund av bristande bevis. Magnus Ahlback som driver campingen i Ånäset säger: “Dels tar det en evighet innan de svarar när man ringer och sedan när man kommer fram vet de inte ens var Ånäset ligger. De har ingen lokalkännedom. Jag vill ha lite engagemang från polisens sida.”

Melker Grabbe som jobbar på gummiverkstaden upplever samma sak. Trots att han hade vittnen som såg de misstänkta inbrottstjuvarna och lotsade polisen till det hus som man såg de sprang in i så gjorde polisen ingenting.
Han säger: “Det hade varit bättre om de hade gått rakt in i huset och konfronterat de misstänkta för någonstans måste de haft väskan med alla cigaretter som de hade stulit.”

Ägaren av verkstaden, Thomas Wiksten, fick brev från polisen att utredning pågick. Nästa dag fick han ett nytt brev med beskedet att utredningen var nerlagd på grund av bristande bevis.
Thomas Wiksten säger: “Vi har larm, lås och allt som man kan förvänta sig att vi ska ha och då förväntar man sig också att samhället borde straffa de som gör sådant här.”
Lars Westermark som är lokalpolisområdeschef för Skellefteå, Norsjö och Malå säger att man tar otryggheten på allvar men framhäver också vikten av att anmäla brott.

Lokalpolisområdeschef Lars Westermark säger: “Anmäler man inte så skapar man tjuvar. Vi behöver också alla anmälningar när vi planerar vilka resurser vi ska sätta in.”
Lokalpolischefen säger att om de inte anmäler skapar man tjuvar. Men om polisen trotts anmälningar inte utreder och går till botten med brotten vad skapar då de?
Riskerna med att polisen lägger ner utredningar utan att de varit på plats för att säkra bevis kan bli att allmänheten tar lagen i egna händer och då har polisen skapat ett anarkistiskt samhälle.
Är det kanske det de vill göra? Jag bara undrar…

https://www.svt.se/…/har-har-foretagarna-gett-upp-slutar-an…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •